Drugi svjetski dan djedova i baka te starijih osoba

Poštovana i draga braćo svećenici!

Prema odluci pape Franje u nedjelju najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, 24. srpnja 2022., slavimo Drugi svjetski dan djedova i baka te starijih osoba. Svetog Oca je na to, među ostalim, potaknula činjenica što su djedovi i bake često zaboravljeni, a dugujemo im zahvalnost što mladim naraštajima prenose iskustvo života i vjere te je njihova starost poseban dar koji treba cijeniti.

Pozivam sve župnike da u nedjelju, 24. srpnja 2022. na svim svetim misama vjernike podsjete na proslavu Svjetskog dana djedova i baka te starijih osoba. Na temelju priložene Poruke Svetog Oca pod nazivom „Rod donose i u starosti (Ps 92,15)“ neka istaknu njihovu ulogu i dostojanstvo u našem društvu, napose u Crkvi, za njih upute Bogu molitvu i potaknu mlade naraštaje da im svojim posjetom iskažu pažnju i blizinu te posvjedoče kako nisu sami. Podsjetio bih da je posjet starijim i osamljenim osobama posebno povjeren brizi članova župnog pastoralnog vijeća, napose karitativne skupine. Svjesni da stariji većinom ne idu na godišnje odmore, oni će upravo tijekom ljeta pronaći vremena da ih posjete, za njih organizirati određene programe, koji će biti znak kako su oni važan dio župne zajednice, čije je poslanje dragocjeno – prvenstveno u molitvi i žrtvi koju Bogu prikazuju za naše dobro.

Zahvaljujem vam za sve što ćete učiniti u proslavi Svjetskog dana djedova i baka te starijih osoba, kao i za sve ono što redovito činite u pastoralu starijih osoba.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 14. srpnja 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup