DVADESETA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Dvadeseta kroz godinu

Čitanja: Jr 38, 4-6. 8-10; Ps 39, 2. 3. 4. 18; Heb 12, 1-4; Lk 12, 49-53.

Obljetnica posvete crkve: Končanica, Voćin.


Evanđelje dana (Lk 12, 49-53)

“Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje.”

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!
Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«


Razmišljanje

Danas slušamo ozbiljne i oštre Isusove riječi. Ističe kako želi da oganj plane na zemlji. Ove riječi, koje također aludiraju i na krštenje, izriču stvarnost koju su prvi kršćani doživljavali: u obiteljima su izdavali i osuđivali one koji su vjerovali u Krista. Kršćane su progonili, zatvarali i ubijali. Ono najgore u tome je što su ih predavali članovi vlastite obitelji. No, to se, na žalost, i danas događa! Koliki su danas tjelesno ili duševno mučeni samo zato što javno ispovijedaju svoju vjeru u Isusa?! Na poslu ih vrijeđaju, ismijavaju, ponižavaju što, na primjer, nose križ oko vrata. Na ulici im se smiju kada se prekriže ispred crkve. U obitelji ih neki članovi ponižavaju jer se mole i idu na Euharistijsko slavlje… Isus je sve to već tada znao. On je uz svakoga od nas. On nas ne napušta i dat će nam mudrosti i snage na našem putu. On je svim progonjenima i potlačenima zbog Njega obećao Vječnost – Svoje Kraljevstvo. D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)