Program proslave 25. obljetnice Požeške biskupije

U nedjelju 21. kolovoza 2022. godine, na blagdan Gospe Voćinske, održat će se u Voćinu s početkom u 18.30 sati, središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije, kada će i voćinska crkva biti proglašena Manjom bazilikom. U zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, 23-trojica biskupa iz Hrvatske i inozemstva, svećenici Požeške biskupije i uzvanici, redovnici i redovnice te drugi članovi Božjeg naroda požeške mjesne Crkve, slavlje će na liturgijskom prostoru pokraj voćinske crkve predvoditi msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U ulaznoj procesiji s likom Gospe Voćinske od crkve do oltara na otvorenom, uz biskupe, svećenike i ministrante bit će predstavnici svih župa Požeške biskupije sa zastavama i veća skupina vjernika iz različitih župa, organiziranih u KUD-ovima, odjevena u narodne nošnje. Ulazna procesija završava pozdravom Isusovoj Majci pred likom Gospe Voćinske i pozdravom svim nazočnima biskupa domaćina Antuna Škvorčevića. Nakon pokajničkog čina trube će pozvati sudionike slavlja na sabranost kojom će poslušati Poruku pape Franje, upućenu biskupu Antunu i vjernicima Požeške biskupije prigodom njezina srebrnog jubileja, koju će pročitati apostolski nuncij msgr. Giorgio Lingua. Psalmist će potom pjevajući poželjeti „Papi Franji, vrhovnom svećeniku i sveopćem ocu: život i pobjeda!“, na što će sudionici slavlja odgovoriti: „Spasitelju svijeta Ti ga pomozi!“ Apostolski nuncij će zatim pročitati Dekret Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o uzdignuću voćinskog Svetišta na čast i dostojanstvo Manje bazilike, na što će se  oglasiti sva zvona voćinske crkve a na jarbol podići zastava Bazilike, dok će svi nazočni zapjevati geslo Svetišta: „Evo ti, evo ti Majke.“ Nakon naviještenih čitanja apostolski nuncij msgr. Giorgio Lingua održat će homiliju. Na svršetku svete pričesti narod će iskazati poklon euharistijskom Isusu Kristu pjevajući voćinsku hodočasničku pjesmu „Klanjamo se tebi božanstveni kruše.“, a poslije popričesne molitve otpjevat će himan „Tebe Boga hvalimo“, i zaključiti ga Molitvom za Požešku biskupiju.

Uslijedit će Služba svjetla, hvala i molbi Isusovoj Majci, popraćena pučkim marijanskim pjesmama, poklicima i uzdizanjem upaljenih svijeće u vis, kao znak svoje ljubavi i odanosti prema Gospi Voćinskoj. Predvoditelj slavlja zaključit će navedenu Službu Činom povjere Požeške biskupije Isusovoj Majci. Nakon riječi zahvale požeškoga dijecezanskog biskupa, Nuncij će podijeliti Apostolski blagoslov s potpunim oprostom. Slavlje će završiti procesijom u kojoj će predvoditelj slavlja, biskupi, svećenici i drugi vjernici ispratiti lik Gospe Voćinske u njezinu Baziliku, gdje će Apostolski nuncij kao završni čin proglasa voćinske crkve Bazilikom na trijumfalnom luku otkriti grb pape Franje, a narod će uputiti Bogu molbu za blagoslov u Papinu poslanju  vrhovnog svećenika i sveopćeg oca. Predvođeni biskupima i svećenicima, hodočasnici će na kraju obići oko oltara i lika Gospe Voćinske i na taj se način oprostiti od Svetišta na povratku svojim domovima.

Spomenuto slavlje izravno će prenositi Plava vinkovačka, Plava televizija, Laudato TV, Hrvatski katolički radio i Radio Marija te Požeška biskupija na internetskoj i facebook stranici.

Za više informacija o navedenom događaju medijski djelatnici mogu se obratiti povjereniku za medije Požeške biskupije, vlč. Marijanu Paveliću na broj mobitela 098/931.50.84 ili na e-mail adresu [email protected].


Prilozi