DVADESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Dvadeset i prva kroz godinu

Čitanja: Iz 66, 18-21; Ps 116, 1. 2; Heb 12, 5-7. 11-13; Lk 13, 22-30.

Gospa Voćinska – u Voćinu svetkovina. – Biskupijsko hodočašće u Voćin (Katedralni, Posavski i Zapadnoslavonski arhiđakonat).


Evanđelje dana (Lk 13, 22-30)

“Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem.”

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.
Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’
Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.«


Razmišljanje

Pred nama je vrlo pesimistična slika posljednjeg suda. Ima li ikoga na ovom svijetu kome se nije omaknuo makar jedan nepravedan čin u životu? Hoće li se zbog toga i pred nama zatvoriti vrata Kraljevstva? Isus govori o uskim vratima koja – kako pretpostavljamo – znače da zahtijevamo od sebe najbolje. Krist se služi riječju borite se koja nas oslobađa zahtjeva da budemo savršeni, ali zato podrazumijeva borbu i neprestano nove pokušaje. Izgleda da ulazak u Kraljevstvo ne ovisi toliko o postignutim uspjesima, koliko o samoj ustrajnosti u pokušajima. Ovo nas ohrabruje jer ćemo do kraja života ostati nesavršeni, a svejedno imamo šansu ući u Nebo. Konačnu utjehu pruža nam zadnja rečenica ovog odlomka. Nitko nije isključen. Međutim, nagrada za pravednost i kazna za nepravdu odlučit će o našem ulasku/ne ulasku te „redoslijedu“ kojim ćemo ulaziti u Kraljevstvo. Ł. T.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)