Utorak dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 2, 10b-16; Ps 144, 8-9. 10-11. 12-13ab. 13cd-14; Lk 4, 31-37.


Evanđelje dana (Lk 4, 31-37)

“Znam tko si: Svetac Božji.”

U ono vrijeme: Siđe Isus u Kafarnaum, grad galilejski. I naučavaše ih subotom te bijahu zaneseni njegovim naukom jer silna bijaše riječ njegova.
A u sinagogi se zatekao čovjek s duhom nečistoga đavla. On povika u sav glas: »Hej, što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš! Znam ja tko si ti: Svetac Božji.« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato đavao čovjeka obori u sredinu te iziđe iz njega ne naudiv mu ništa. I nasta opće zaprepaštenje te se među sobom razgovarahu: »Kakve li riječi! S vlašću i snagom zapovijeda nečistim dusima te izlaze!«
I glas se o njemu širio po svim okolnim mjestima.


Razmišljanje

Promatrajući današnje Evanđelje u širem kontekstu sv. Luka ukazuje kako Kraljevstvo Božje i ženama i muškarcima vraća zdravlje i slobodu. Ljudi su dionici Kristove moći, kao i Njegove snage u pobjeđivanju zla. Isus želi osloboditi sve one koje je zarobilo zlo. Kristov nauk, u kojem sudjeluju oni koji Ga slušaju, Kristova Riječ, ima istu snagu kao i egzorcizmi koje Krist također vrši – neposredno istjerivanje zlog duha. I upravo kao što je snažna spasiteljska riječ Njegova nauka, snažna je i Njegova riječ u egzorcizmu… jer tako silna bijaše riječ njegova. Zlo može ništiti čovjeka. Zli se duh, međutim, pokorava Riječi Božjoj i ne može nauditi čovjeku. Stoga slušajmo i razmatrajmo često Riječ Božju i molimo se za oslobođenje od zlog duha: „(…) Od tjeskobe, tuge, opsjednutosti, mržnje, bluda, zavisti, od ljubomore, srdžbe, smrti – Tebe molimo, oslobodi nas, Gospodine! Od svih pomisli na samoubojstvo i pobačaj, od posrtanja u tjelesnu razuzdanost, od razbijanja obitelji, od svih loših prijateljstava, od svih oblika gatanja, čaranja, vračanja i svega skrivenog zla – Tebe molimo, oslobodi nas, Gospodine! Gospodine, Ti koji si rekao mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem, po zagovoru Blažene Djevice Marije, oslobodi nas od svih prokletstava i učini da uživamo Tvoj mir. Krvi Kristova, pobjednice zlih duhova, spasi nas! Amen.“ K. K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)