Trodnevni susret srednjoškolaca u požeškom Kolegiju

U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja od 2. do 4. prosinca u Kolegiju Požeške biskupije u Požegi održan je trodnevni susret za srednjoškolce i druge mlade koji razmišljaju o svom budućem zvanju. Susret je vodio Tomislav Dokoza, ravnatelj Kolegija i biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, a sudjelovali su mladići iz župa Lipovljani, Vetovo, Virovitica – bl. Alojzije Stepinac te iz požeških župa sv. Terezije Avilske i sv. Leopolda Mandića.

Program susreta bio je prožet sadržajima koji su mladićima nastojali pomoći bolje upoznati sebe i vlastite afinitete te istaknuti vrline korisne za osobni rast i sazrijevanje. Pored duhovnih sadržaja – svete mise i molitve te osobnih razgovora – mladići su međusobno upoznavanje produbili kroz druženja i društvene igre. Iskoristili su također vrijeme svoga boravka u Požegi te razgledali povijesnu jezgru grada, posjetivši među ostalim crkvu sv. Lovre i Katedralu, gdje su, na prvu subotu u mjesecu sudjelovali u euharistijskom slavlju s članovima Djela za duhovna zvanja, a potom se pridružili i večernjem euharistijskom klanjanju mladih.

U subotu, 3. prosinca tijekom prijepodneva u Biskupskom domu primio ih je biskup Antun Škvorčević. Osvrnuvši se na prostor Dvorane sv. Lovre u kojoj se nalaze nedaleko crkve sv. Lovre iz 13. stoljeća, biskup je rekao da spomenuta crkva i druga zdanja iz drevnog doba svjedoče kako je Crkva kao zajednica vjernih jedna od najustrajnijih stvarnosti na našim prostorima. Dodao je da je crkva zgrada, izgrađena ljudskim rukama, znak one Crkve koju u ljudskim srcima izgrađuje živi Isus Krist pobjednik nad smrću. Poručio je mladima da njihova pripadnost Crkvi nije neki sporedni podatak, nego jedna od najvažnijih činjenica njihova života, jer ih u njoj Isus Krist grli svojom pobjedničkom ljubavlju i daje njihovom životnom putu smisao, ispunja svjetlom i snagom te i oni budu s njime pobjednici. Još im je rekao kako je čudesna činjenica što oni postoje, a da za to nema nijednoga nužnog razloga, jer ih je smislila i u život pozvala Božja providnost, te ih je potaknuo da ne ostanu na površini života, nego da promišljaju i otkrivaju što je Bog s njima naumio kad ih je pozvao u postojanje. Naglasio je kako je advent ili došašća u kojem se nalazimo veoma prikladno vrijeme za spomenuto nastojanje. Ono, naime, nije u nečem izvanjskom, blještavilu umjetnog svjetla, što se zadnjih godina može vidjeti na tzv. „adventima“ u različitim gradovima i drugim mjestima. Ono je vrijeme nastojanja oko toga da se rasprši duhovna magla koju u nas na različite načine unosi suvremeno društvo, među ostalim i digitalnim sredstvima komunikacije, te obasja životne obzore svjetlošću Božje prisutnosti koju je Isus Krist donio na svijet svojim rođenjem, ustvrdio je biskup. Pozvao je mladiće neka ovog došašća omoguće Bogu da se snažnije nastani u njihovim srcima, te on bude svjetlo u kojem će vidjeti istinski smisao života, otkriti „kōd“ koji je Bog usadio u dubinu njihova bića, po kojem prepoznaju svoj životni poziv, i u slobodi se za nj opredijele. Dodao je kako je jedno od tih opredjeljenja i duhovno zvanje u kojem ulažu svoj život za Boga i čovjeka te u ljubavi koja služi drugome pronalaze smisao svoga postojanja. Potaknuo ih je da ovog adventa budnom mladenačkom vjerom mole i razmišljaju o životnom poziv koji im Bog upućuje.

Predstavio im je zgradu sjedišta Požeške biskupije koju Požežani nazivaju Kolegija, spomenuvši da su je izgradili isusovci nakon oslobođenja Požege od Osmanlija, te su napose putem odgoja i obrazovanja, osnivanjem školskih ustanova, među kojima je požeška Gimnazija iz 1699. godine te Akademija iz sredine 18. stoljeća, trudili se oko obnove ovih slavonskih prostora. Prikazao je povijest zgrade nakon ukinuća isusovaca, koju je od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i u nju 1835. smjestio Orfanotroij, odgojnu ustanovu za nadarenu a manje imućnu djecu, koju su dokinule komunističke vlasti 1946. godine. Rekao je da je Požeška biskupija na tom povijesnom tragu pored Katedrale u sklopu Doma pape Ivana Pavla II. otvorila Kolegij, u kojem borave mladići koji razmišljaju o svećeničkom pozivu, te pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi, istaknuvši da je ta ustanova otvorena i njima.