Božićna čestitka požeškog biskupa i  svećenika papi Franji

S tradicionalnog čestitanja Božića, svećenici i đakoni Požeške biskupije na čelu s biskupom Antunom Škvorčevićem uputili su 23. prosinca 2022. papi Franji božićnu i rođendansku čestitku. U čestitci su napisali:

»Sveti Oče! Svećenici i đakoni Požeške biskupije, okupljeni u njezinu sjedištu na čestitanje svetkovine Isusova rođenja, duboko vjernički povezani s Vašom Svetošću, izražavaju Vam sinovsko poštovanje i upućuju najbolje želje za Božić, kao i za Vaš nedavni rođendan. Molimo Gospodara života da Vas podrži u snazi kako biste svojim neumornim služenjem u Crkvi i čovječanstvu, posebno pogođenima ratom i neizmjernim ljudskim stradanjima u Ukrajini, mogli biti snažan glas evanđeoske pravde i mira.

Želimo Vam zahvaliti za blizinu i potporu koju ste nam očitovali svojom očinskom porukom i posebnim apostolskim blagoslovom prigodom 25. obljetnice utemeljenja i uspostave Požeške biskupije. Božji narod naše mjesne Crkve s radošću i poštovanjem ih je primio okupljen oko Isusove Majke na slavlju u svetištu u Voćinu, 21. kolovoza ove godine, koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, proglasivši ujedno uzdignuće Marijine crkve u tom mjestu na dostojanstvo Manje bazilike. Pored toga pridružujemo se zahvalnosti požeškoga dijecezanskog biskupa Vašoj Svetosti za čestitku koju ste mu uputili prigodom 50. obljetnice njegova misništva i 25. obljetnice biskupskog služenja. Pomogli ste nam na taj način da obnovimo i učvrstimo dragocjenu povezanost naše mjesne Crkve s nasljednikom sv. Petra i zajedništvom opće Crkve.

Na spomenutim slavljima, kao i u pastoralnim programima, napose sinodskom savjetovanju u našoj Biskupiji, Vaše su nam riječi bile nadahnuće i pokretač u razmišljanju o krsnom poslanju koje nam je zajednički ostvarivati u hrvatskom društvu. Dok nas ovog Božića betlehemsko Dijete u siromaštvu jaslica podsjeća na Božji put služenja i poniznosti, molimo Vašu Svetost da nam udijeli poseban Apostolski blagoslov kako bismo u daljnjem povijesnom hodu naše mjesne Crkve mogli na Isusov način vršiti „preslavno djelo evangelizacije“, na što nas je pozvao sv. Ivan Pavao II. kad je osnovao Požešku biskupiju.

Uz izraze osobitog sinovskog poštovanja i odanosti, u radosti kojom nas ispunja božićno otajstvo, srdačno Vas pozdravljamo«. Kaže požeški biskup Antun sa svećenicima u čestitci.