NEDJELJA – KRŠTENJE GOSPODINOVO

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Krštenje Gospodinovo

Čitanja: Iz 42, 1-4. 6-7; Ps 28, 1a i 2. 3ac-4. 3b i 9b-10; Dj 10, 34-38; Mt 3, 13-17.


Evanđelje dana (Mt 3, 13-17)

„Odmah nakon krštenja ugleda Isus Duha Božjega gdje se spušta na nj.“

U ono vrijeme: Dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: »Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?« Ali mu Isus odgovori: »Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!« Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!«


Razmišljanje

Na Svjetskom danu mladih u Krakovu 2016. godine Sveti Otac Franjo je upitao okupljene sudionike: „Tko od Vas zna datum svoga krštenja?”
Na prvi pogled bilo je to jednostavno pitanje koje je Sveti Otac postavio, ali je vrlo značajno jer je to pitanje naše pripadnosti Kristu. Možda smo se već i navikli na to da pripadamo Crkvi, a upravo se Krštenjem ucjepljujemo u Kristovo Tijelo — Crkvu. Zakonik Kanonskog prava kaže da je Krštenje sakramentalna vrata. Danas, na blagdan Krštenja Gospodinova, promatramo Krista koji ulazi u vodu rijeke Jordan i ponižava se. Ovaj blagdan je svojevrsna epifanija, objavljenje koje nam pokazuje smisao Isusova poslanja. Krštenje briše grijehe, a Krist nije bio grješan. No, Njegov nam stav pokazuje da se Bog približava grješnom čovjeku kako bi ga obnovio i posvetio. Na Križu će se u potpunosti očitovati i ostvariti ovo spasenjsko djelo Boga Oca. Snagom Krštenja oslobođeni smo ropstva grijeha i ucijepljeni u prisni odnos s Ocem te poput loze na trsu živimo i donosimo rod. Stoga nije dovoljno samo krštenje nego je potrebna i naša stalna spremnost i želja da surađujemo s Božjim spasenjskim planom kako bi taj dar — besplatno nam dan — donosio obilne plodove za Kraljevstvo Božje. M. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)