Sv. Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Heb 11, 1-2. 8-19; Lk 1, 69-70, 71-72. 73-75; Mk 4, 35-41.


Evanđelje dana (Mk 4, 35-41)

„Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?“

U onaj dan uvečer reče Isus svojim učenicima: »Prijeđimo prijeko!« Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.
Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: »Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?« On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: »Utihni! Umukni!« I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: »Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?«


Razmišljanje

Riječ koju smo danas pročitali uvodi nas u posebno iskustvo Isusove prisutnosti. Dok čitamo kako apostoli prekoravaju Isusa zbog Njegove nebrige za opasnost koja prijeti brodiću, ne možemo se oteti dojmu koliko malo vjere imaju učenici koji toliko vremena provode s Isusom. Zar je moguće da oni, koji Ga svaki dan gledaju kako podiže iz mrtvih, iscjeljuje od teških bolesti ili izgoni nečiste duhove, vjeruju koliko malo mari za Svoje izabranike? Je li istina da Isusa nije briga te spava čvrstim snom nimalo ne hajući za Svoje? To bi bila istina kada bi na Njegovu mjestu bio netko drugi, ali ne i kad je riječ o Isusu. Trenutak kada Isus na brodu spava, Njegova prividna odsutnost, test je povjerenja za Njegove učenike. Isus želi vidjeti koliko Mu oni vjeruju. Ljuljanje broda i veliki valovi na moru utjeruju strah u kosti učenicima čija vjera brzo nestaje dok tjeskobna briga i zabrinutost postaju sve veći. I dok spava, On brine za Svoje i neće ih napustiti. Bog nije čovjek. Mi smo zapravo ti koji spavamo i dopuštamo strahu da nas zarobi. Ovaj događaj trebao bi nas ohrabriti da priđemo Isusu u svim životnim okolnostima, znajući da lađa nikada ne može potonuti kad je On u njoj. M. K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)