ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Četvrta kroz godinu

Čitanja: Sef 2, 3: 3, 12-13; Ps 145, 6c-7. 8-9a. 9bc-10; 1 Kor 1, 26-31; Mt 5, 1-12a.


Evanđelje dana (Mt 5, 1-12a)

“Blago siromasima duhom!”

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:
»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«


Razmišljanje

Kada otac i majka daju svoj roditeljski blagoslov sinu koji ulazi u brak, svim srcem žele da njihov sin uspije na tom novom putu. Blagoslov nije samo pasivno prihvaćanje sinovljeve odluke, nego je i znak razumijevanja i podrške koju će mu biti spremni pružiti u svako vrijeme. Roditeljski blagoslov je također izvor nade da će roditelji pomagati u budućnosti ovu novu obitelj. Uskraćivanje blagoslova bio bi znak prekida odnosa sa sinom, neprihvaćanje njegovih planova i odluka i uskraćivanja pomoći u budućnosti. Blagoslov je u Bibliji određeni sapijencijalni način izražavanja misli, želja, srca, emocija i ujedno je čestitka. Isus Svoja blaženstva izgovara kao čestitku (kako kaže kard. Daneels) i »program (kako Isusove riječi komentira prof. Grzybek). Učitelj, na neki način, čestita onima što se bore za mir, onima što nisu navezani na materijalna dobra, krotkima i milosrdnima, kao i onima što se zauzimaju za pravednost potlačenih i spremni su na progonstvo kako bi ostali vjerni istini… Isus im već sada čestita na takvim odlukama i obećava im nagradu na Nebu. Isus, izgovarajući blaženstva, također pokazuje i predstavlja Svoj program Svojim učenicima. Taj će program tražiti od njih napor, odricanje, požrtvovnost, ali će ih i dovesti do sreće Kristovih učenika. Onima koji blaženstva čine svojim vlastitim programom, Bog sve blagoslivlja i stalno ih nosi u Svome Srcu. Gospodine, pomozi nam da budemo vjerni putu mira, istine, pravednosti i milosrđa i krijepi nas Svojim blagoslovom na našim putevima! K.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)