Srijeda četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Heb 12, 4-7. 11-15; Ps 102, 1-2. 13-14. 17-18a; Mk 6, 1-6.

Klanjanje: Požega – Duh Sveti.


Evanđelje dana (Mk 6, 1-6)

„Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju.“

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga njegovi učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.
A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.«
I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.


Razmišljanje

Isus je u različitim krajevima učinio mnoga čuda, mnoge ozdravio i oslobodio od zloduha. O Njemu se pročulo nadaleko, a sigurno da je glas o Njemu došao i u Njegov zavičaj. Njegovi sumještani silno su željeli vidjeti tko je Taj koji može činiti takve stvari. No kada su imali priliku, kada su se napokon susreli s Isusom i vidjeli »o kome se radi<< može se reći da su se razočarali jer to je bio netko koga oni poznaju, čije su odrastanje gledali i teško im je bilo uopće i pomisliti da se tu radi o nekom čudotvorcu, a kamoli o Mesiji, Sinu Božjemu. Njihov skepticizam prema Isusu, nevjera da netko koga poznaju može biti Onaj o kome su toliko čuli, dovela ih je do nevjere i čusmo kako Isus ne mogaše učiniti gotovo ništa u Svome kraju. Kada se malo zamislimo nad svojim životom, onda vjerujem da ćemo i sami doći do zaključka da je i nama problem kada nam ini vjeru prenosi netko koga dobro poznajemo. Na primjer lakše nam je slušati savjete svećenika koji nije naš župnik, lakše nam je povjerovati voditelju duhovnih vježbi kojega ne poznajemo, lakše nam je povjerovati svjedočanstvu vjere nama nepoznate osobe i to nije ništa čudno. No današnje Evanđelje poziva nas da otvorimo oči srca i da u ljudima oko sebe tražimo Božje djelovanje, da ne upadnemo u problem u koji su upali Isusovi sumještani i tako lako odustanemo od Isusa, odustanemo od vjere da i u ljudima i po ljudima oko nas Bog može činiti velike stvari. S.H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)