Korizmeni pastoralni programi

Poštovana i draga braćo svećenici!

Poznato vam je kako smo vrijeme korizme u našoj Biskupiji od njezinih početaka nastojali obogaćivati posebnim evangelizacijskim programima koji imaju cilj snažnije nas uvoditi u otajstva naše vjere, napose Kristove muke, smrti i uskrsnuća za čiju se godišnju proslavu kroz četrdeset dana pripravljamo. Korizmeni programi će se tako, kao i prijašnjih godina, odvijati u povezanosti s nedjeljnom svetom misom i pobožnošću križnoga puta petkom.

a) Korizmene kateheze petkom

Biskupijski Pastoralni centar u suradnji s vjeroučiteljima i Družbom sestara Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba oblikovao je šest korizmenih kateheza čiji se sadržaj temelji na nedjeljnim evanđeljima i poticajima iz života bl. Jule kao pomoć u našem hodu prema svetom Trodnevlju te obnovi krsnih obećanja u vazmenom bdijenju. Pri oblikovanju korizmenog programa petkom Povjerenstvo za medije oblikovalo je ppt-prezentacije spomenutih kateheza. Pastoralni centar će župnim uredima i vjeroučiteljima svakog ponedjeljka elektroničkom poštom dostavljati navedenu katehetsku građu, koju će biti moguće preuzeti i na biskupijskoj web-stranici.

Petkom prije pobožnosti križnoga puta jedan od lektora pročitat će evanđeoski tekst predstojeće nedjelje, nakon kojeg će vjeroučitelj ili svećenik (voditelj kateheze) okupljenima postaviti nekoliko pitanja za razmišljanje kao uvod u predstavljanje sadržaja kateheze. Potom će katehezu zaključiti s nekoliko poticaja za ostvarivanje evanđeoskih zahtjeva u predstojećem tjednu. Milostinja koju će vjernici darovati na pobožnosti križnog puta namijenjena je ove godine pogođenima potresom u Turskoj i Siriji, a svećenici će je predati u Katedrali za prinos darova na Veliki četvrtak u Misi posvete ulja.

b) Uvođenje djece i mladih u život po vjeri: neposredna priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu na korizmenim nedjeljnim svetim misama

Pripravnici za prvu pričest i svetu potvrdu, kao i prethodnih godina, svake će korizmene nedjelje na svetoj misi slijediti predviđene korake u pripravi za navedene sakramente. Sukladno dopisu Biskupskog ordinarijata u Požegi broj 1965/2022. od 31. prosinca 2022. o ovogodišnjem slavlju sakramenta svete Potvrde, župnici će na Prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače 2023. javno primiti među kandidate za svetu potvrdu one pripravnike koji su do tada sudjelovali u župnoj katehezi. Isto će učiniti i s ovogodišnjim kandidatima za prvu svetu pričest. Nakon toga, kandidati za svete sakramente svake će nedjelje slijediti predviđene korake u pripravi za sakramente, što uključuje i njihove roditelje. Župnici će se u tom pogledu poslužiti građom primljenom za korizmu 2019. godine koja je utemeljena u Redu pristupa odraslih u kršćanstvo i prilagođena uzrastu prvopričesničkih i krizmaničkih kandidata. Spomenuta građa bit će dostupna i na web-stranici Požeške biskupije.

Osim toga, kandidati će biti uključeni i u sve ono što pojedini župnici u svojim župnim okolnostima smatraju korisnim ostvariti u hodu prema slavlju svetih sakramenata, a što im omogućuje stjecanje iskustva vjere i njenog svjedočenja, kao što je na primjer sudjelovanje krizmanika u Križnom putu mladih od Starog Petrovog Sela do Požege u subotu, 18. ožujka 2023., napose krizmanika onih župa kroz koje on prolazi. Pored toga, na svršetku euharistijskog slavlja Prve korizmene nedjelje prikladno je svim pripravnicima za svete sakramente uručiti Caritasove kutijice za akciju „Djeca djeci“ u koje će osobno prikupljati priloge za siromašnu djecu te ih prinijeti za prikazni dar u svojoj župnoj crkvi na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a župnici će ih predati biskupijskom Caritasu za potrebe navedene djece. Kandidati za svetu potvrdu iz župa Katedralnog arhiđakonata to će učiniti na Misi posvete ulja u našoj Katedrali na Veliki četvrtak.

Od srca zahvaljujem svećenicima i njihovim suradnicima, napose vjeroučiteljima, za sve što će tijekom ovogodišnje korizme kroz navedene i druge pastoralne programe nastojati učiniti za duhovno dobro vjernika, prvenstveno djece i mladih.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 14. veljače 2023.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup