Utorak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Iz 55, 10-11; Ps 33, 4-5. 6-7. 16-17. 18-19; Mt 6, 7-15.


Evanđelje dana (Mt 6, 7-15)

„Vi, dakle, ovako molite.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.
Vi, dakle, ovako molite:
‘Oče naš, koji jesi na nebesima!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja
kako na nebu tako i na zemlji!
Kruh naš svagdanji daj nam danas!
I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’
Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«


Razmišljanje

Molitva koju nas danas Isus uči nije samo puko izgovaranje nekih formula i riječi. Isus nam skreće pozornost na činjenicu da Otac, kojemu se obraćamo, već zna što nam je potrebno. Moje srce i nutrina trebaju biti pripremljeni i oraspoloženi za tu molitvu, za susret i istovremeno otvoreni za činjenicu da su moje želje, što su obučene u riječi, upućene Osobi koja je prisutna, koja je Prisutnost. Tu je kraj mene, sluša i čuje moje vapaje. Isus me vodi prema tome da ja za vrijeme toga susreta pokušam otkriti želju koju Bog ima za mene tako da bih sve više otkrivao i spoznavao Božje namisli i želje koje ima za mene i sa mnom. Nazivajući Boga svojim Ocem, znači da u prvom redu vodimo brigu da se Njegova volja vrši, Njegovo Kraljevstvo ostvaruje ovdje na zemlji te da se širi Njegova vladavina. Nadalje, Isus nas uči kako se trebamo ponašati, kakvi odnosi trebaju biti medu nama i našim bližnjima jer svaki je čovjek Njegovo ljubljeno dijete kojem On želi dobro. Riječi ove molitve koju toliko puta dnevno molimo stavljaju nas u Božju prisutnost i podsjećaju nas da smo Božja djeca i na one dužnosti koje proizlaze iz toga što nas voli. Isus nas potiče da tražimo od Oca koji nas ljubi ono što nam je potrebno da bismo mogli ostvari one planove koje On ima s nama, za naše spasenje. H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)