Petak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ez 18, 21-28; Ps 129, 1-2. 3-4. 5-6b. 6c-8; Mt 5, 20-26.


Evanđelje dana (Mt 5, 20-26)

„Idi i najprije se izmiri s bratom.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.
Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«


Razmišljanje

Naš dar možda se ne svidi Bogu. Naša žrtva možda se ne sviđa Bogu. To se može dogoditi. Ako samo glumim da sam katolik: odlazim na sv. Misu i molim se samo da me drugi vide, a način razmišljanja i način života ne slažu se s tim. No, moramo primijetiti da Isus u ovom kratkom odlomku govori o osobi koja mene ne voli«. Govori o onome tko meni ne prašta i mene prezire. Ovdje ne govori o tome da je problem u mome nepraštanju to će spominjati na drugim mjestima. Jesam li se potrudio izmiriti se sa svima? Ako sam se trudio pomiriti se s određenom osobom, potaknut je na praštanje i izmirenje a ona se i dalje ne želi pomiriti onda mogu imati mirnu savjest. Dao sam sve od sebe. Ali ako nisam ništa pokušao, onda je vrijeme da učinim korak naprijed prema izmirenju. Tada će i moja molitva biti Bogu ugodna. D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)