VELIKA SRIJEDA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VELIKA SRIJEDA
Svagdan Velikog tjedna

Čitanja: Iz 50, 4-9a; Ps 68, 8-10. 21bc-22. 31 i 33-34; Mt 26, 14-25.


Evanđelje dana (Mt 26, 14-25)

„Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega.“

U ono vrijeme: Jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.
Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.«


Razmišljanje

Primiče se kraj Velikog Tjedna. Pozornije razmatramo događaje Isusove muke i onoga što se dogodilo neposredno prije same muke. Danas promatramo Judu izdajnika. Isus je znao da će Ga izdati, jer Ga je zapravo već u srcu izdao. Zato je evanđelist Matej napisao za Judu: Juda, izdajnik, prihvati… On je već prihvatio tu ulogu, ali i Isusove riječi upozorenja: ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Zbog malo novca izdao je Juda svoga Učitelja. Zar samo zbog novca? Pošto je Juda bio blagajnik i držao »kesu<< cijele zajednice, imao je pristup novcu. Zar nije mogao uvijek nešto uzeti? Izgleda da je nešto drugo bilo u pitanju. Smatra se da je Juda bio jedan od Zelota, protivnika rimskog režima, i tim činom kao da je htio potaknuti Isusa na borbu protiv okupatora. Htio je potaknuti revoluciju. Htio je promjene. Ali Isus nije takav. On je zapravo i izvršio revoluciju i promjene, ali na drugačiji način umrijevši za sav svijet i vladajući s križa. D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)