VAZMENI PONEDJELJAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI PONEDJELJAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 2, 14. 22-32; Ps 15, 1-2a i 5. 7-8. 11; Mt 28, 8-15.


Evanđelje dana (Mt 28, 8-15)

„Idite javite mojoj braći da pođu u Galileju. Ondje će me vidjeti.“

U ono vrijeme: Žene otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!«
Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo. Oni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima govoreći: »Recite: ‘Noću, dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga’ Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige.« Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima — sve do danas.


Razmišljanje

Naše ljudsko iskustvo života je iskustvo ograničenosti, boli, patnje i smrti. Ova ljudska stvarnost je prava stvarnost našeg postojanja, istina o našem životu. No, zahvaljujući Kristovu uskrsnuću zakoračujemo u novu dimenziju ove stvarnosti, pred nama se otvaraju vrata Vječnoga Života, ostavljajući iza sebe ograničenosti naše ljudske egzistencije. Moramo prihvatiti novi život koji nam Krist po Svome Uskrsnuću nudi da bismo mogli živjeti svoj ljudski život koji je u konačnici usmjeren na život u Bogu. Iz ove perspektive, dakle iz perspektive vjere, naš ljudski život ima dublje značenje koje nadilazi ovaj čisto materijalni život upravo zbog toga što živimo Božji život. Idite, javite… Isusovi učenici prihvaćaju poslanje koje su žene dobile od Uskrsloga Krista one prve uskrsne nedjelje: naviještati da je On uskrsnuo i da živi. Ovo naviještanje ne sastoji se od pukog izgovaranja riječi, nego od naviještanja proživljenog iskustva, iskustva koje se naslanja na susret s Uskrslim i živim Kristom. Budući da je Živ, čeka i nas i možemo Ga susresti u Euharistiji. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)