VAZMENI UTORAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI UTORAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 2, 36-41; Ps 32, 4-5. 18-19. 20 i 22; Iv 20, 11-18.


Evanđelje dana (Iv 20, 11-18)

„Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.“

U ono vrijeme: Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo — jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: »Ženo, što plačeš?« Odgovori im: »Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.« Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.
Kaže joj Isus: »Ženo, što plačeš? Koga tražiš?« Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga ostavio i ja ću ga uzeti.« Kaže joj Isus: »Marijo!« Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!« — što znači: »Učitelju!« Kaže joj Isus: »Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.«
Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.«


Razmišljanje

Samo velika ljubav i odanost u stanju su nadvladati i prihvatiti ovako teške stvari i bolna iskustva. Razapinjanje, smrt i sada “nestanak” Isusova tijela! Nitko još ne razumije ono što je Isus govorio kada je nagoviještao da će uskrsnuti. Za Mariju Magdalenu prazan grob je povod za tugu i plač. No, Isus ulazi u razgovor s Marijom obraćajući joj se po imenu. Tek tada zamjećuje ona svoga Učitelja, njezino se srce ispunjava radošću i s tom radošću odlazi k učenicima kako bi im prenijela riječi samoga Gospodina. Istovremeno izvršava svoje poslanje u odnosu na Isusa. Vidjela sam Gospodina uskrsnuo je i Živ je! H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)