VAZMENI PETAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI PETAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 4, 1-12; Ps 117, 1-2 i 4. 22-24. 25-27a; Iv 21, 1-14.


Evanđelje dana (Iv 21, 1-14)

„Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.“

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.
Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.
Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.
To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.


Razmišljanje

U današnjem Evanđelju čitamo kako se učenici vraćaju svojem poslu koji su radili prije nego su krenuli za Isusom. Plan da idu loviti ribu, ne znači da su odustali od svog predanja Kristu i Njegova poziva. Po prvi put oni nemaju kraj sebe svoga Učitelja, onoga koji bdije nad njima i koji ih upućuje u apostolsku službu. Možemo reći da su bili pogubljeni jer nisu dobili upute kako dalje nastaviti svoj poziv. Isus im prilazi kao stranac, kao onaj koji od njih želi dobiti hranu. Apostoli odgovore kako nemaju hrane, a Isus im govori: Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete. Po toj rečenici događa se promjena. Ponovno u njihovoj nutrini odzvanja onaj poziv koji su primili na obali Genezaretskog jezera. Isus obnavlja Svoj prvotni poziv u srcima apostola. Po ovoj rečenici, apostoli su ponovno nađeni, vraćeni su u službu. Možda se i mi u ovom trenutku života osjećamo kao oni koji su jednom susreli Živoga -Boga, a sada smo se vratili starom načinu života. Možda se sada nalazimo u pustinji gdje ne čujemo glas pastira te ne znamo kamo krenuti. Prisjetimo se danas prvotne milosti koju smo primili kada smo povjerovali Gospodinu. Otvorimo se Njegovoj prisutnosti, aj odgovorimo na Njegov poziv: Hajde, doručkujte! Neka to bude nova zora našeg poslanja, obnova milosti koju smo primili. I. O.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)