Ponedjeljak drugog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dj 4, 23-31; Ps 2, 1-3. 4-6. 7-9; Iv 3, 1-8.


Evanđelje dana (Iv 3, 1-8)

„Tko se ne rodi nanovo, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!“

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: »Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime.« Odgovori mu Isus: »Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!«
Kaže mu Nikodem: »Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?« Odgovori Isus:
»Zaista, zaista, kažem ti:
ako se tko ne rodi iz vode i Duha,
ne može ući u kraljevstvo Božje.
Što je od tijela rođeno, tijelo je;
i što je od Duha rođeno, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh:
‘Treba da se rodite nanovo, odozgor.’
Vjetar puše gdje hoće;
čuješ mu šum,
a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.
Tako je sa svakim
koji je rođen od Duha.«


Razmišljanje

Susret dvaju učitelja, Nikodema i Isusa, više je susret učenika i Učitelja, budući da Nikodem traži odgovor od Učitelja. On priznaje da ne razumije novo rođenje o kojemu Isus govori. Farizeji su imali nauk o novom rođenju, ali nije bio istovjetan onomu što Isus naučava. Nauk farizeja veli da postoji šest načina da se čovjek nanovo rodi. Budući da je Nikodem već bio odrasla osoba i prošao neke od puteva novoga rođenja, nije mu bilo jasno kako bi se mogao ponovo roditi. Isus razumije njegovu zbunjenost te pojašnjava da postoje dva rođenja i da samo tjelesno rođenje, rođenje iz vode, nije dovoljno, ako nije rođen od Duha. Rođenje iz vode za farizeje znači tjelesno rođenje koje je dovoljno za spasenje, ako si rođen kao Židov. Isus osporava ovu tezu i veli da to nipošto nije dovoljno kao što nama nije dovoljno za spasenje to što smo rođeni u katoličkoj obitelji, što smo primili krštenje i druge sakramente, ako ne dopustim Duhu da u nama oživi sve to što smo primili te ako izostane moj osobni odgovor na to. Tada bih mogao postati poput farizeja koji su smatrali da su spašeni već samom činjenicom što su rođeni kao Židovi. Bez mog odgovora na poticaje Duha, bez trajnog obraćenja, svakodnevnog odaziva na Božji poziv, ne mogu biti nanovo rođen jer bez moga aktivnog sudjelovanja Bog neće moći učiniti ništa. Danas je dan da se odazoveš na Božji poziv kako bi se nanovo rodio iz Duha! M. K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)