ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA – NEDJELJA DOBROG PASTIRA
Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja

Čitanja: Dj 2, 14a. 36-41; Ps 22, 1-3a. 3b-4. 5. 6; 1 Pt 2, 20b-25; Iv 10, 1-10.

Klanjanje: Končanica.


Evanđelje dana (Iv 10, 1-10)

„Ja sam vrata ovcama.“

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.
Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.«


Razmišljanje

Riječi današnjega Evanđelja podsjećaju nas na banalnu stvar, možda prejednostavnu da bismo razmišljali o njoj. Isus nas danas podsjeća da smo Njegovo vlasništvo. Ne sviđa se svakomu ta tvrdnja jer možda asocira na prisilu. U tom slučaju je to ipak kriva predodžba. Biti Božje vlasništvo znači biti pod Njegovom neprestanom skrbi. To znači da će On učiniti sve za naše spasenje. Za Boga smo posebni, u Njegovim očima imamo upravo neizmjernu vrijednost za Njega smo neprocjenjivi. Možda si više puta doživljavao sebe kao gubitnika? Možda je grijeh tako veliki da više ni ne vidiš nadu za sebe? Imaj na umu da Tvoj život nije slučajan, Bog je želio baš Tebe. On pozna Tvoj život, vidi sve Tvoje uspone i padove, ne prosuđuje, ne odbacuje, uvijek ljubi. Ne odustaj od Boga, jer Bog neće nikada odustati od Tebe! On je Pastir dobri koji život svoj polaže za Tebe. N. N.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)