Subota sedmog vazmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Dj 28, 16-20. 30-31; Ps 10, 4. 5 i 7; Iv 21, 20-25.

Klanjanje: Čaglić, Zdenkovac.


Evanđelje dana (Iv 21, 20-25)

„Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito.“

U ono vrijeme: Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: »Gospodine, tko će te to izdati?« Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: »Gospodine, a što s ovim?« Odgovori mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!« Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus nije rekao: »Neće umrijeti«, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«
Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo. A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.


Razmišljanje

Ljubljeni Učenik je bez imena, ali njegova sjećanja tvore temelj Ivanova evanđelja. On je autoritet koji stoji iza izvješća o Isusu i Njegovoj trajnoj prisutnosti među kršćanima. Danas razmišljamo kako se Petar, čak i uoči raspeća, brine o tome što će biti sudbina drugog učenika. Može li Ivana smatrati suparnikom za Isusovu naklonost? U nasljedovanju Isusa jesam li ikada skrenuo svoj pogled s Njega i počeo se brinuti što drugi rade, misle ili govore? Znači li mi previše mišljenje drugih? Je li to uzrok da se okrenem od Isusa? Razmislit ću o ovim pitanjima i iskreno porazgovarati s Isusom o tome. Razmišljajući o situaciji u kojoj sam dopustio da budem odvučen od Isusa, slušam Ga kako mi govori: Što je tebi do toga? Slijedi me! Gospodine, dok sam usredotočen na Tebe, ne mogu skrenuti s puta. Ti si Put i Istina! Molit ću se danas da budem slobodan od svega što me odvraća da budem vjeran Isusov učenik. I dok završava svoje Evanđelje, Ivan je svjestan da se Isusove riječi mogu krivo razumjeti. Posebno ću se moliti da budem sačuvan od svakog krivog tumačenja Isusovih riječi. I dok provodim vrijeme u molitvi, molit ću Gospodina da izravno govori mome srcu. M.K.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)