ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA
Svetkovina

Čitanja: Iz 49, 1-6; Ps 138, 1-3. 13-14ab. 14c-15; Dj 13, 22-26; Lk 1, 57-66. 80.

Titular: Badljevina, Crnac, Slavonski Kobaš, Špišić Bukovica, Požega – sv. Ivan Krstitelj – svetkovina.

Klanjanje: Zapolje.


Evanđelje dana (Lk 1, 57-66. 80)

„Ivan mu je ime!“

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.
Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.
Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.
Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.


Razmišljanje

Rodbina Elizabete i Zaharije, susjedi i prijatelji, mislili su da će se nastaviti obiteljska tradicija, jer je Zaharija pripadao visokomu društvu. Bili su dovoljno stari i dovoljno mudri da on shvate da njihovo dijete zaslužuje novo ime 5-znali su da Bog djeluje na nov način. Nisu se dali zaustaviti tradicijom i očekivanjima. Zaustavi se na trenutak i razmisli kako svojim očekivanjima, ponašanjem, običajima ili tradicijom mogu ograničiti sebe i druge. Ivanovi roditelji i rođaci pitali su se što li će biti o od tog djeteta… Pitaš li se što će biti s tobom? Jesi li na pravome putu ili te tvoji izbori vode u krivome smjeru? Donesi odluku već danas da ćeš se boriti do kraja, da nećeš odustati ni umoriti se od hodanja za Isusom. Tvoja odluka će te voditi i biti ćeš na pravome putu. Ni u jednom trenutku ne sumnjaj da je onaj, u Kojega si povjerovao, u mogućnosti učiniti velike stvari u tvojem životu baš kao što je bo učinio Zahariji i Elizabeti. K. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)