TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: 2 Kr 4, 8-11. 14-16a; Ps 88, 2-3. 16-17. 18-19; Rim 6, 3-4. 8-11; Mt 10, 37-42.


Evanđelje dana (Mt 10, 37-42)

„Tko ne uzme križa, nije mene dostojan. Tko vas prima, mene prima.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.
Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«


Razmišljanje

Isus izgovara snažne riječi. Svjestan sam činjenice da je čovjek stavio križ na Kristova ramena svojim grijesima i krivicom. Što Je moj križ? Tko ga je stavio na moja ramena? Je li to moj križ? Je li za moje grijehe? Možda je to križ za grijehe mojih najbližih? Kakvi su to križevi koje ja nosim? Kakav je taj moj križ koji trebam staviti na svoja ramena? U današnjim riječima Isus skreće pažnju upravo na to da to mora biti moj križ i moja odgovornost za njega. Ne nosim nečiji/ničiji križ. I nitko drugi ne nosi križ za mene. Isus jasno poručuje: Tko ne uzme svoga križa… Treba uzeti svoj križ. Što s tim križem dalje učiniti? Uspravno ga nositi ili se saviti po njim? Treba s križem ići za Isusom. Bez križa ne bih bio ispunjen i dostojan Kristova puta. Bog me stvorio na Svoju sliku. Zašto ne bih nosio križ po primjeru i na sliku svoga Učitelja i Vode, Isusa Krista? Ako je On nosio križ ne za Svoje grijehe i ja ga trebam nositi. Isus je Spasitelj i Otkupitelj, a Marija Suotkupiteljica. Božjom snagom je prihvatio težinu križa kako bi ga nosio ljudskim silama uz podršku prisutnosti Majke Božje. Za mene kao čovjeka sasvim je dovoljna težina moga križa. Ovaj križ čine moji grijesi, krivice, ali i težina i patnja svakidašnjice. Treba izdržati pod križem, a ne bježati od njega. Pozvan sam nositi ga putem koji je Isus pokazao. Olakšavajuća okolnost jest da je moj Vođa Isus Krist išao preda mnom i utabao mi stazu. Treba samo ići za Njim, bez traženja drugih puteva, noseći svoj križ. Vidim li što sačinjava moj osobni križ? Otežava li mi nošenje križa njegova težina i put orili pak nedostatak povjerenje u put koji mi je pokazao moj Voda Isus Krist? M. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)