Sv. Toma Apostol

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Toma Apostol
Blagdan

Čitanja: Ef 2, 19-22; Ps 116, 1. 2; Iv 20, 24-29.

Titular: Rajić – sv. Toma Apostol – svetkovina.


Evanđelje dana (Iv 20, 24-29)

„Gospodin moj i Bog moj!“

Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kada dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana njegovi učenici bijahu opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«
Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus:
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«


Razmišljanje

Na blagdan sv. Tome Apostola razmišljamo o događaju Isusova ukazanja apostolima i vjeri apostola Tome. Sveti Toma čini se da je htio čvrste dokaze da je Isus živ. Nije samo tako povjerovao riječima svojih prijatelja. Apostoli su mogli i umisliti takve stvari jer su jako voljeli Isusa možda je razmišljao sv. Toma. A onda dolazi trenutak da se i sam apostol Toma uvjerio. Isus je bio strpljiv s njim, tražio je pravi trenutak da se ponovno ukaže. Ono što je zanimljivo: evanđelist Ivan piše kako je Isus ušao u kući, iako su vrata bila zatvorena. Vrata srca Tome Apostola, a možda i drugih apostola, bila su zatvorena. Bili su spori u vjerovanju, u shvaćanju Isusovih riječi i djela. A Isus traži i najmanju „rupicu“ kako bi ušao u njihova srca i umnožio tim vjeru. D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)