Ponedjeljak četrnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Post 28, 10-22a; Ps 90, 1-2. 3-4. 14-15ab; Mt 9, 18-26.


Evanđelje dana (Mt 9, 18-26)

„Evo kći mi umrije. Dođi i oživjet će.“

U ono vrijeme: Dok je Isusu govorio, gle, pristupi neki glavar, pokloni mu se do zemlje i reče: »Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju, i oživjet će.«
Isus usta te pođe s učenicima za njim. I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se.« A Isus se okrenu i vidjevši je reče: »Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.« I žena bi spašena od toga časa.
I uđe Isus u kuću glavarovu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa reče: »Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava.« Oni mu se podsmjehivahu.
A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena. I razglasi se to po svem onom kraju.


Razmišljanje

Teško je i zamisliti da, u trenutku kada se zbiva događaj koji opisuje današnje Evanđelje, postoji netko tko nije znao, čuo za Isusa. Velika većina naroda već je o Njemu nešto čula. Dok je Isus prolazio, mnogi su se pokušali približiti: neki iz radoznalosti, drugi kako bi Ga upoznali, a treći, pak, da Ga iskušaju. Iako su mnogi bili blizu Njega, samo nekolicina Ga je dotaknula vjerom. Ovo je pravo i istinsko iskustvo Isusa na koje nas upućuje Evanđelje. Dotaknuti i dozvoliti da nas Isus dotakne kako bismo ozdravili. Puno nas ide na sv. Misu, molimo se i često niz navike idemo na razne župne susrete. Iako smo blizu Isusa, ipak ne dopuštamo da dotakne On nas i mi Njega. Moguće je da smo čuli i komentare poput onoga: iako idem u crkvu, ništa se u mom životu ne mijenja. Takav komentar daje osoba koje se navikla na Boga i nije Mu se dala dodirnuti. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)