Treći svjetski dan djedova i baka te starijih osoba

Poštovana i draga braćo svećenici!

Prema odluci pape Franje u nedjelju najbližu spomendanu svetih Joakima i Ane, koja je ove godine 23. srpnja 2023., slavimo Treći svjetski dan djedova i baka te starijih osoba. Svetog Oca je na to prvenstveno potaknula činjenica što su djedovi i bake često zaboravljeni, a dugujemo im zahvalnost što mladim naraštajima prenose iskustvo života i vjere te je njihova starost poseban dar koji treba cijeniti.

Pozivam župnike da u nedjelju, 23. srpnja 2023. na svim svetim misama na temelju priložene Poruke Svetog Oca pod nazivom „Od koljena do koljena dobrota je njegova (Lk 1, 50)” oblikuju liturgijska slavlja te u homiliji predstave njihovu ulogu i dostojanstvo u našem društvu, napose u Crkvi, za njih upute Bogu molitvu, zahvale im za požrtvovnu i nenametljivu prisutnost u našim obiteljima i služenje njihovu dobru te potaknu mlade naraštaje da im iskazuju pažnju i svjedoče blizinu. Posjet starijim i osamljenim osobama posebno je povjeren brizi članova župnog pastoralnog vijeća, napose karitativnog odbora. Svjesni da stariji većinom ne idu na godišnje odmore, oni će upravo tijekom ljeta pronaći vremena da ih posjete, za njih organizirati određene programe, koji će biti znak kako su oni važan dio župne zajednice, čije je poslanje dragocjeno prvenstveno u molitvi i žrtvi koju za nas Bogu prikazuju.

Zahvaljujem vam za sve što ćete učiniti u proslavi Svjetskog dana djedova i baka te starijih osoba, kao i za sve ono što redovito činite u pastoralu starijih osoba.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 28. lipnja 2023.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup