Petak petnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Izl 11, 10 – 12, 14; Ps 115, 12-13. 15 i 16bc. 17-18; Mt 12, 1-8.


Evanđelje dana (Mt 12, 1-8)

„Sin Čovječji gospodar je subote.“

U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje!
I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«


Razmišljanje

Možemo li danas, usred ljeta, gdje imamo sve nadohvat ruke, razumjeti gladne Isusove učenike? Na jednom polju na kojem je dozrijevala pšenica, skupljaju klasje i jedu zrnje. Mnogi od nas mogu se takvih scena prisjetiti iz svog djetinjstva kad bi tata ili djed uzimali klas u ruke, trljali ga kako bi provjerili je li suho i sazrelo za žetvu. Ovakva iskustva u odnosu na evanđeoska vremena su bila još nedavno prisutna u našem okruženju. Evanđelje, koristeći slike iz zemljoradnje, pokazuje nam dublju duhovnu istinu. Poruka je da nosimo glad u sebi. Oko nas su također gladni ljudi. Nasititi se trebamo ne samo tjelesnom hranom. Isus nam poručuje kako je milosrđe ova unutarnja hrana. Razmislimo, pomolimo se i zamolimo za svijetlo Božjeg nadahnuća da nam pokaže kako nahranit drugog čovjeka milosrđem. Gospodine Isus, Tvoja Krv prolivena za nas snažan je znak milosrđa. Dirni ovom Krvlju naše živote kako bi postali ispunjeni činima milosrđa prema sestrama i braći. Amen. F. P.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)