Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM
Spomendan

Čitanja: Izl 16, 1-5. 9-15; Ps 77, 18-19. 23-24. 25-26. 27-28; Mt 13, 1-9. ili spomendana Sir 44, 1. 10-15; Ps 131, 11. 13-14. 17-18; Mt 13, 16-17.

Titular: Skenderovci – Sv. Ana – svetkovina.

Klanjanje: Daruvar – Presveto Trojstvo, Lonja.


Evanđelje dana (Mt 13, 1-9)

„Davaše plod stostruk.“

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama:
»Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.«
»Tko ima uši, neka čuje!«


Razmišljanje

I dan danas imamo ušiju koje ne čuju. A danas sigurno imamo više saznanja i rasprava na temu „ušiju koje ne čuju“, ali i danas zrno pada na trnje i neplodnu zemlju, a naše uši radije slušaju sve drugo nego evanđeoske poruke i primjere. Moguće je i da smo plodno tlo za instant obećanja i rezultate, više nego za Kristove. Izgleda da nije u ljudskoj naravi biti strpljiv i čekati, a često i tumačimo da se Božja poruka odnosi na spasenje u onom drugom, zagrobnom životu. Važno je također postaviti i sebi pitanje: osjećam li se privilegiran jer mi je dano upoznati tajne Kraljevstva Nebeskog kao Kristovim apostolima i učenicima? A možda je upravo suprotno: da smo mi od onih čije je srce pospano i nerado sluša Božju Riječ? Ako s radošću i strpljenjem prihvaćamo Božju Riječ i primjenjujemo Ju u praksi kao svjedoci Radosne Vijesti Kristova uskrsnuća i otkupljenja, onda smo svjetlo za druge. Radosna Vijest nije rezervirana samo za nas. Rada dobrim plodom samo onda kad postanemo svjedoci i nositelji nade. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)