SEDAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

SEDAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: 1 Kr 3, 5. 7-12; Ps 118, 57 i 72. 76-77. 127-128. 129-130; Rim 8, 28-30; Mt 13, 44-52 ili kraće Mt 13, 44-46.


Evanđelje dana (Mt 13, 44-52)

„Proda sve što ima i kupi onu njivu.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.
Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.


Razmišljanje

Isus, služeći se prispodobom o biserju i blagu, želi nam skrenuti pažnju kako bismo se bar na trenutak zaustavili i razmislili što je naša vodilja u životu i koje značenje u njemu imaju vrijednosti Kraljevstva Nebeskog. Bogatstvo koje nam Bog predaje nije ni na koji način „mjerljivo“ očima ovog materijalističkog svijeta. Često gomilamo stvari i materijalna bogatstva oko sebe uvjereni da je to najvažnije. To postaje smisao našega života. Ipak, postaje očito da to nije sve što nam nedostaje. Zadovoljavamo materijalne i tjelesne potrebe zaboravljajući duhovnu sferu. Jesam li spreman, razmatrajući ovaj evanđeoski odlomak, suočiti se s Isusovom Riječju i upustiti se u susret s Njim samim? Uspijevam primijetiti u Isusu blago koje mi želi darovati, biserje koje može ispuniti sve moje želje i potrebe? H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)