Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Lev 23, 1. 4-11. 15-16. 27. 34b-37; Ps 80, 3-4. 5-6ab. 10-11ab; Mt 13, 54-58.


Evanđelje dana (Mt 13, 54-58)

„Nije li ovo drvodjeljin sin? Odakle mu sve to?“

U ono vrijeme: Dođe Isus u svoj zavičaj. Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: »Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?« I sablažnjavahu se o njega.
A Isus im reče: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu.« I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere.


Razmišljanje

Isus s učenicima dolazi u Svoj zavičaj. Za Njega već svi znaju od ranije i čuli su što se dogodilo u drugim mjestima. Sada, dok ulazi u sinagogu u Svom rodnom mjestu, Isus ne čini nikakva posebna znamenja i čuda: nikoga nije uskrisio od mrtvih, nikoga ozdravio ni iscijelio, nije demone istjerao ni iz jedne osobe… No, oni koji su Ga slušali, ostali su zapanjeni Njegovim razlaganjem i mudrošću kojom im je govorio. Ova zapanjenost rezultat je toga što oni imaju sasvim drugačiju sliku o Isusu i sada ova slika ne odgovara onome što oni čuju i vide. Ne prepoznaju Ga, čak su i sablažnjeni. Oni se ne žele odreći staroga da bi primili novo. Radije ostaju i ustraju u onome što već znaju. Ne žele se mijenjati. Radije bi da se Isus promijeni, da se On njima prikloni. Zapravo, kao da se boje tog novog i njima nepoznatog Isusa. Isus proniče njihova tvrda srca, njihovu nevjeru i strah od novoga, koji blokiraju Njegovo djelovanje. Možda je i moja kriva slika o Isusu, moja nevjera i tvrdo srce razlog zašto na molitve nema odgovora, razlog zbog kojeg Isus u mojem životu ne može učiniti nikakvu promjenu. Dragi prijatelju, vrijeme je da se dogodi promjena srca danas, jer sutra će možda biti prekasno. K. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)