Subota sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Lev 25, 1. 8-17; Ps 66, 2-3. 5. 7-8; Mt 14, 1-12.


Evanđelje dana (Mt 14, 1-12)

„Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu.“

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.
Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.
A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.


Razmišljanje

Prorok Ivan Krstitelj ukorio je kralja Heroda. Starozavjetni prorok Natan ukorio je kralja Davida (usp. Sam 12, 1-25). Razlika je u tome što se David obratio, a Herod? Tajna nepravde ljudskog srca ne jedanput dovela je do smrti pravednika. Ipak moramo vjerovati da smrt tih Božjih ljudi nije uzaludna, štoviše potvrda je svjedočanstva istine. Istovremeno je temelj kako bi ljudsko srce prihvatilo pokoru, obraćenje i konačnu pobjedu Radosne Vijesti. Ovo je opće spasenje u Isusu Kristu. Ponovno se rađamo u Isusovoj spasiteljskoj žrtvi. Ovdje se mogu prisjetiti onih koji trebaju moju molitvu, žrtvu i pokoru kako bi Bog o mogao moje i Tvoje „suze“ upotrijebiti da očisti grješnike za koje se molimo. Nikome vi nikada ne oduzimajmo mogućnost obraćenja. Pa ni Herodu ni njegovoj obitelji. Gospodine Isuse, koji daješ plaću radniku i za zadnji sat njegova rada, hvala Ti što si naš Bog i Spasitelj koji nas je Svojom Krvlju kupio. Amen. F. P.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)