Ponedjeljak osamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Br 11, 4b-15; Ps 80, 12-13. 14-15. 16-17; Mt 14, 13-21.

Klanjanje: Požeške Sesvete.


Evanđelje dana (Mt 14, 13-21)

„Pogleda na nebo, izreče blagoslov i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu.“

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.
Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.
On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.


Razmišljanje

Apostole, u situaciji u kojoj se nalaze, nedostatku kruha za mnoštvo, obuzima strah, vide samo nedostatke, jer računaju samo na svoje ljudske mogućnosti. Uzdaju se u ljudske snage i ne vide pored sebe Svemogućega Boga. Isus to zna i stoga im daje pouku o povjerenju, vjeri. Isus „preuzima“ te njihove strahove, diže pogled prema Nebu, blagoslivlja i počinje dijeliti učenicima. Tada se događa čudo. Kako čitamo, nitko nije ostao gladan: I jeli su svi i nasitili se. Isus nas uči da činimo slično. Moramo „blagoslivljati“ naše slabosti, a ne žaliti se. Bog je prisutan čak i u našim slabostima. Moramo Ga kroz blagoslov samo „primijetiti“ i onda će se događati čuda… Kako reagiram u izvanrednoj situaciji? Zapadam li u strah, paniku ili bježim od problema? Znam li se u strahu obratiti Bogu i molit Ga za pomoć? Znam li u slabosti blagoslivljati Boga? I. J.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)