Subota osamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Pnz 6, 4-13; Ps 17, 2-3a. 3bc-4. 47 i 51ab; Mt 17, 14-20.


Evanđelje dana (Mt 17, 14-20)

„Ako imadnete vjere, ništa vam neće biti nemoguće.“

U ono vrijeme: Pristupi Isusu neki čovjek, padne pred njim na koljena i reče: »Gospodine, smiluj se sinu mojemu jer je mjesečar i zlo mu je. Često doista pada u oganj i često u vodu. Dovedoh ga tvojim učenicima i ne mogoše ga izliječiti.« A Isus odgovori: »O rode nevjerni i opaki! Dokle mi je biti s vama! Dokle li vas podnositi! Dovedite mi ga ovamo!« I zaprijeti Isus zloduhu te on iziđe iz njega. I ozdravi dječak toga časa.
Tada učenici pristupiše nasamo k Isusu i rekoše: »Zašto ga mi ne mogosmo izagnati?« Kaže im: »Zbog vaše malovjernosti. Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo!’, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.«


Razmišljanje

Današnje Evanđelje nam pokazuje da nije dovoljno biti s Isusom, biti svjedok Njegovih čudesa, ozdravljenja, da bismo u Nj povjerovali. Vjera je više od priznavanja istine da Bog postoji i da je Isus Bog. Prava vjera je duboka povezanost s Bogom, stalan i živ odnos s Njim. Puno ih je išlo za Isusom, ali nikad nije ušlo s Njim u odnos. A to je temelj da bi Bog mogao djelovati i činiti čudesa. Srce koje je otvoreno ljubavi i Bogu, otvoreno je Božjem djelovanju. Čudesa su natprirodne pojave, čiji autor je Bog i uvijek Bog, i onda kada bi naša vjera bila kao tisuću zrnaca gorušice. Zahvaljujući Božjoj moći, čovjek se otvara kako bi bio savršeno sredstvo u Njegovim rukama, onako kako je to učinila Marija, postajući ponizna službenica Gospodinova. Kakva je moja vjera? Tražim li samo iznimne stvari ili tražim Boga i u svojoj svakodnevici? Jesam li otvoren Božjoj milost? M. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)