Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: Pnz 10, 12-22; Ps 147, 12-13. 14-15. 19-20; Mt 17, 22-27 ili spomendana Mudr 3, 1-9; Ps 115, 10-11. 12-13. 16-17; Iv 15, 12-17.

Obljetnica posvete crkve: Končanica, Voćin.


Evanđelje dana (Mt 17, 22-27)

„Ubit će ga, ali on će uskrsnuti. Sinovi su oslobođeni poreza.“

U ono vrijeme: Kad su se jednoć učenici okupili oko Isusa u Galileji, reče im Isus: »Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti.« I ožalostiše se silno.
Kad stigoše u Kafarnaum, pristupe Petru oni što ubiru dvodrahme pa mu rekoše: »Učitelj vaš ne plaća dvodrahme?« »Plaća«, odgovori. A kad on uđe u kuću, pretekne ga Isus: »Što ti se čini, Šimune? Kraljevi zemaljski od koga ubiru carinu ili porez? Od svojih sinova ili od tuđih?« Kad on odgovori: »Od tuđih!«, reče mu Isus: »Sinovi su, dakle, oslobođeni. Ali da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta l naći ćeš stater. Uzmi ga pa im ga podaj za me i za se.«


Razmišljanje

Isus je u svojim postupcima krajnje dosljedan. Svaki dan Svoga hoda prema Jeruzalemu gdje će položiti svoj život za nas, pokazuje nam da je izvanredan Učitelj. Sve što je govorio i činio bilo je podređeno i usmjereno na ostvarenje Božjeg spasenjskog plana. Tako i danas u Evanđelju čujemo da je jedini put koji vodi k slavi – spasenjska smrt. Ovim ponovnim navještajem Svoje muke, Isus nas podsjeća i želi nas privesti k svakodnevnom predanju i povjeravanju u Boga. Pokušaj proniknuti u sebe i razmotriti: što je tebi najvažnije dok boraviš u Isusovoj blizini? Molimo danas za milost ustrajnog i vjernog pristajanja uz Isusa, kako onda kad govori blago vama…. tako i onda kada čuješ navještaj muke i kada u tvoj život zaviruje patnja. Drugi dio Evanđelja govori o plaćanju hramskog poreza. Svaki Izraelac je bio dužan izdvojiti određenu svotu za Hram u Jeruzalemu. Onaj tko to nije želio, davao je jasan znak da se udaljava od vjere. Premda Isus kao Sin, sasvim sigurno nije trebao plaćati porez za Božji Dom, On to ipak čini. Zašto? Zar se bojao mišljenja okoline i onoga što će ljudi reći? Ne! On je ovime želio pokazati kako je u vjeri, uz pobožnost, jako bitna i razboritost. Da među onima koji plaćaju porez ne budi nepotrebne sumnje i On sam se podvrgava ovom ljudskom zakonu. Prihod od hramskog poreza u prvom je redu služio održavanju Hrama. Prenoseći ovo na razinu vjere, trebamo sebi postaviti pitanje: što sam u posljednje vrijeme poduzeo za održavanje hrama moga srca? F. P.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)