Utorak dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Tim 3, 1-13; Ps 100, 1-2ab. 2cd-3ab. 5-6; Lk 7, 11-17.

Obljetnica posvete crkve: Lukač.


Evanđelje dana (Lk 7, 11-17)

„Mladiću, kažem ti, ustani!“

U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada.
Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.
Sve obuze strah te stavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.


Razmišljanje

Ovaj evanđeoski odlomak govori o susretu Gospodina i povorke koja se spremala pokopati mrtvo tijelo jednog mladića. Možemo samo zamisliti bol koju je majka proživljavala u tom trenutku. Već je morala gledati smrt svoga muža, a sada se ta bol produbila i gubitkom sina. Ovakve situacije u nama izazivaju šutnju punu suosjećanja. Čitamo u Evanđelju: Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom. U ovoj situaciji Isus je onaj koji ide prema toj ženi, On pristupa i ulazi u njezinu životnu situaciju, promatra je i vidi svu onu slomljenost i vapaj njezine duše. Isus na taj vapaj reagira sažaljenjem. Međutim, nije se Isus zadržao samo na tome, nego On izvodi veliko čudo vraća mladiću život. Uskrsnuti čovjeka uistinu je nesvakidanje djelo koje pripada samom Bogu koji ima vlast nad životom i smrću. Nakon toga slijedi prekrasan čin: I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Isus vraća tog sina njegovoj majci. Sva ona bol koju je proživjela nestaje, sva njezina pitanja pronalazi svoj odgovor. Iz ovog odlomka možemo naučiti ovu istinu: Isus vidi naše boli, naše patnje i želi djelovati. Ako je mogao uskrisiti mladića, može se proslaviti i u našem životu. Na temelju ovoga teksta probudimo svoju vjeru jer uistinu, On je Bog čudotvorac. I.O.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)