Sv. Andrija Kim Taegŏn, prezbiter, i Pavao Chŏng Hasang i drugovi, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Andrija Kim Taegŏn, prezbiter, i Pavao Chŏng Hasang i drugovi, mučenici
Spomendan

Čitanja: 1 Tim 3, 14-16; Ps 110, 1-2. 3-4. 5-6; Lk 7, 31-35 ili spomendana Mudr 3, 1-9 ili Rim 8, 31b-39; Ps 125, 1-2ab. 2cd-3. 4-5. 6; Lk 9, 23-26.

Klanjanje: Okučani.


Evanđelje dana (Lk 7, 31-35)

„Zasvirasmo vam, a ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!“

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »S kime da prispodobim ljude ovog naraštaja? Komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: ‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!’ Doista, došao je Ivan Krstitelj. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: ‘Đavla ima!’ Došao je Sin Čovječji koji jede i pije, a govorite: ‘Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinikâ i grešnikâ!’ Ali opravda se Mudrost pred svom djecom svojom.«


Razmišljanje

Stav „inatljive djece“ o kojem Isus govori u današnjem Evanđelju, ne pomaže nam da ispravno prihvatimo Isusa, da Ga doživimo, Njegovo spasenje koje u potpunosti preobražava naš život. „A što će mi Isus?“ može netko pitati. Da bi došao do potpune sreće i punine radosti, shvatio pravi smisao života. Vjerujemo u autoritet Svetoga Pisma, a ono kaže da nema pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti, osim Isusova Imena (usp. Dj 4, 12). Što nas to danas priječi prihvatiti, odnosno istinski se susresti sa Spasiteljem, Isusom Kristom? Najprije to je naša nevjera da nas On može spasiti, zatim nedostatak molitve i neprenošenje vjere u obitelji. To često proizlazi iz razočaranosti materijalnim stvarima ili trkom za poslom da bi se „preživjelo“ ili imalo više! Čovjek koji nije istinski susreo Isusa, nikada neće izaći iz svoje čahure, ljušture, neće biti spašen i neće biti sretan. Zaželimo sebi istinski susret s Isusom, zaželimo Njegovo spasenje, Njegovu sreću, Njegov mir koje nam nitko ne može dati osim Njega. Gospodine, budi moje spasenje, uđi u moje srce i ostani zauvijek. Amen. H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)