MOLITVENO BDIJENJE U POŽEŠKOJ KATEDRALI U PREDVEČERJE NJEZINE SVETE ZAŠTITNICE

U predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, 14. listopada 2023. biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola Sv. Petra predvodio je slavlje prvih Večernjih hvala nebeske zaštitnice požeške Katedrale, Župe, Grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi.

U homiliji biskup je podsjetio sudionike slavlja kako Prvim večernjim hvalama započinje svetkovina Sv. Terezije od Isusa, zahvalivši im za sudjelovanje i čestitavši im spomenutu svetkovinu. Ustvrdio je kako nas sv. Pavao u kratkom ulomku iz Prve poslanice Korinćanima na kratak način podsjeća u čemu je posebnost veličine sv. Terezije: ona se opredijelila posvema posvetiti Bogu kao neudana žena, djevica. Kazao je da po Apostolu neoženjeni muškarac, koji se posvema posveti Bogu, kao i neudana žena, djevica, kad se sva povjeri Bogu, postaju plodni za vječnost. Stoga je od početaka Crkve djevičanstvo „radi kraljevstva nebeskog“ bilo na velikoj cijeni, jer ga je pohvalio i sam Gospodin Isus. No, biskup je podsjetio da je Isus u jednoj evanđeoskoj prispodobi kazao kako uz mudre, postoje i lude djevice, ustvrdivši da su lude one osobe koje se nisu udale zbog svoje sebičnosti, a ne zbog cjelovitog predanja Bogu, Isusu Kristu, da bi posvema živjele u Božjem svijetu. To je izazov i danas, kako u našoj Hrvatskoj, tako u cijelom svijetu, koji na svoj način eksperimentira do kamo sežu mogućnosti ostvarivanja našeg života, napose po prodoru u virtualni svijet digitalnim putem kao i postignućima na različitim drugim područjima, ustvrdio je biskup. Napomenuvši kako to omogućuje da među ostalim pokušamo neki naš prodor u dublju i dalju svemirsku stvarnost, kazao je da je sv. Terezija svojom vjerničkom dušom razumjela, da je u životu najvažnije prodrijeti u Božji svijet, gdje se krije punina i smisao našeg postojanja. Vođena Božjom riječju provjeravala je do kuda to ona može stići, ustvrdio je biskup. No, Božja riječ nije bila za nju tek neka teorijska istina, nego pretočena u svakodnevno iskustvo. Spomenuo je da se sv. Terezija svojom upornošću, pokretnošću, nezaustavljivošću i strastvenošću za Božje uzdigla do izvanrednog životnog iskustva, te je na njezinim svetačkim slikama, uključujući i njezinu sliku na glavnom oltaru požeške Katedrale, gledamo u zanosu prodora u Božji svijet.

Biskup je poželio da nam sv. Terezija bude primjer i poticaj da se ne zaustavimo u nekim svojim malim svjetovima, koji nas počesto pritišću i sapinju, te osjećamo kako u njem ne možemo opstati, nego da imamo njezinu hrabrost i strastvenost tragati za višim, dubljim, Božjim svijetom, i da se u njega što snažnije ukorijenimo. To je naša osobna i zajednička hrvatska šansa, kao i cijele naše zemlje, razdirane različitim sustavima sebičnosti i ugrožene moćnim oružjima, koji nas čine žrtvama vlastitih mogućnosti, ustvrdio je biskup. Dok razmišljamo sa sv. Terezijom o smislu našeg postojanja, molimo da se ne dogodi najteži sraz oružja u Isusovoj domovini, Svetoj Zemlji, Izraelu, nego da bude dovoljno mudrosti kod svih svjetskih vođa, prosvjetljenih Božjim svjetlom i savješću, koja čovjekovu slobodu upravlja na ono što je dobro, te pobijedi mir, zaključio je biskup.