Petak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Rim 4, 1-8; Ps 31, 1-2. 5. 11; Lk 12, 1-7.


Evanđelje dana (Lk 12, 1-7)

„I vlasi su vam na glavi sve izbrojene.“

U ono vrijeme: Kad se skupilo mnoštvo, tisuće i tisuće, te su jedni druge gazili, poče Isus govoriti najprije svojim učenicima:
»Čuvajte se kvasca farizejskoga,
to jest licemjerja.
Ništa nije skriveno
što se neće otkriti
ni tajno što se neće saznati.
Naprotiv, sve što u tami rekoste,
na svjetlu će se čuti;
i što ste po skrovištima u uho šaptali,
propovijedat će se po krovovima.«
»A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!«


Razmišljanje

Kada se nešto u kući pokvari (neki uređaj, automobil, računalo, bilo što) zabrinemo se i poduzimamo sve što je u našoj moći da iznađemo rješenje: i zovemo majstora da to popravi. Zatim mu platimo određenu svotu novca i to je to. Ako je popravak pokvarenoga preskup, smišljamo način kako ćemo kupiti novo. A ipak, sve te stvari ne zaslužuju našu brigu u mjeri u kojoj to zahtijeva naš život. Ako mi prestanemo funkcionirati, tko će nas „popraviti“? Liječnici mogu imati nevjerojatne rezultate u liječenju, pa ipak nitko ne zna kako oživjeti mrtvog čovjeka. Krist nas upozorava da se moramo bojati grijeha jer nas on može dovesti tamo gdje ne želimo biti. Mnogi su sveci često razmatrali o stvarnosti smrti i pitali se: Kako bih želio proživjeti ovaj dan kada bih znao da je to posljednji dan moga života? Dok smo živi, nadamo se da ćemo spasiti svoju dušu. Još uvijek imamo dovoljno vremena zaslužiti milosti koje nam je Krist pribavio Svojom mukom i uskrsnućem. Stoga uvijek postoji mogućnost ponovne izgradnje svoga života, podizanja iz pada, mogućnost da se zatraži oproštenje u sakramentu Pomirenja i krene naprijed misleći na kraj, odnosno na susret s Bogom na kraju našeg puta. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)