Sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Šimun i Juda Tadej, Apostoli
Blagdan

Čitanja: Ef 2, 19-22; Ps 18, 2-3. 4-5; Lk 6, 12-19.


Evanđelje dana (Lk 6, 12-19)

„Između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima.“

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanoga Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.
Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I koje su mučili nečisti dusi, ozdravljahu. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.


Razmišljanje

U liturgiji Božje Riječi koju nam daje Majka Crkva susrećemo Isusa koji izabire dvanaestoricu apostola, okuplja mnoštvo naroda oko sebe, propovijeda, iscjeljuje, oslobađa od nečistih duhova. Svemu tome prethodila je noć koju je proveo u molitvi. Isus se učestalo odvajao od kaosa gomile kako bi bio nasamo s Ocem. Ako je Isus, savršeni Božji Sin, proveo noć u molitvi kako bi donio važne odluke, koliko tek mi, sa svim našim slabostima i nedostatcima, trebamo provoditi vrijeme u osobnom odnosu s Nebeskim Ocem. Kroz cijelu Bibliju nalazimo poduke i uputstva kako moliti. Prije svega, potrebna je vjera da nas Bog čuje, da je sposoban učiniti ono što je potrebno i da će učiniti ono što On smatra da je najbolje za određenu situaciju. Nadalje, mi molimo snagom koja dolazi od Isusa Krista. Kada molimo trebamo biti svjesni Isusove moći, suosjećanja i želje da odgovori na naše potrebe. Živjeti po Božjoj volji i tražiti ono što je u skladu s Njegovom voljom, također je važan segment molitve. Isus kaže u 18. poglavlju Lukina evanđelja da treba svagda moliti i nikada ne prestati. Temelj svake molitve jest svjesnost da dolazim pred Oca koji me neizmjerno ljubi. Koliko vremena u danu odvojim za molitvu? Jesam li svjestan važnosti molitve u svome životu? I.O.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)