Srijeda prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Došašće

Čitanja: Iz 25, 6-10a; Ps 22, 1-3a. 3b-4. 5. 6; Mt 15, 29-37.

Titular: Jasenovac, Međurić, Podgorač, Pleternica – sv. Nikola Biskup – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 15, 29-37)

„Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh.“

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.
A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«
Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.
I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.


Razmišljanje

Biti uz Isusa i zajedno s njim živjeti svakodnevicu znači imati puninu i potrebno za život. Svi imamo različite potrebe, sklonosti, ovisnosti, želje… Tako su imali i ljudi iz današnjeg Evanđelja. Svatko od njih došao je s vjerom i povjerenjem u Njega. Gospodin, promatrajući svijet, On je jednostavno vidio njegov jad i bijedu, more nevolja i različitih potreba s kojima su došli. Imao je samo njih pred očima. A oni su u Njemu vidjeli zadnju slamku spasa. Zato su došli k Njemu jer znaju da je uz Isusove noge sigurnost koju trebaju, do Isusovih nogu je ozdravljenje koje traže. Dolazi među njih, liječi ih i ozdravlja. Milosnim darom vjere i blagoslova, Isus umnaža sedam kruhova i malo ribe tako da je moglo svima doteći. Znam li tražiti Njegovu blizinu, primati iz tog vrela milosti i ljubavi? Jesam li spreman u svakodnevici prepoznati ne samo svoje potrebe duhovne, tjelesne i materijalne, nego i one svojih bližnjih? Jesam li spreman ono malo što imam, što grčevito čuvam i nad čim strahujem, staviti Gospodinu na raspolaganje? U ovom vremenu Došašća molimo Gospodina za slobodu srca, spremnost za služenje! Molimo Gospodina da blagoslovi i umnoži sve čime raspolažemo kako bismo i ovog Došašća mogli nekoga obogatit svojom ljubavlju i dobrima kojima raspolažemo. M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)