Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Iz 26, 1-6; Ps 117, 1 i 8-9. 19-21. 25-27a; Mt 7, 21. 24-27.


Evanđelje dana (Mt 7, 21. 24-27)

„U kraljevstvo će nebesko ući onaj koji vrši volju Očevu.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.
Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvrši ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.«


Razmišljanje

U današnjem Evanđelju slušamo završne riječi Isusova govora na Gori. Daje nam jasne smjernice kako netko može ući u Kraljevstvo Božje. Poziva nas na slušanje i razmatranje Božje Riječi koja treba biti vidljiva i prepoznatljiva u našem svakodnevnom životu i radu. Zato Isus reče: Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: „Gospodine, Gospodine!”, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. (Mt 7, 21) Svakodnevno upućujemo Gospodinu naše molitve i vapaje i u tome svemu možemo biti i ostati formalisti, ako ne prihvatimo jedan istinski pravi sadržaj vjere. Može se dogoditi da molimo i vapimo, ali sami ne vjerujemo da će se dogoditi, ispuniti, ostvariti. To znači da trebamo živjeti po onome što ovdje slušamo i po onome što govorimo, tj. vršimo. Trebamo biti svjesni da je Bog nad svime. Mudar čovjek gradi na stijeni, mudar čovjek traži siguran i čvrst temelj, a taj temelj je u vršenju volje Očeve. Isus nam razotkriva i razobličuje apsurdnost života u kome živimo i kojim živimo. Vjeru treba primijeniti, a ljubav ostvariti u konkretnom svakodnevnom življenju. Što očekuješ danas od mene, Gospodine? Čemu se danas od mene nadaš? M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)