Subota prvog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Došašće

Čitanja: Iz 30, 19-21. 23-26; Ps 146, 1-2. 3-4. 5-6; Mt 9, 35-38: 10, 1. 6-8.

Obljetnica posvete crkve: Vetovo.


Evanđelje dana (Mt 9, 35-38: 10, 1. 6-8)

„Kad Isus vidje mnoštvo, sažali se nad njim.“

U ono vrijeme: Isus je obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.
Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima; »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«
Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Posla ih i uputi:
Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«


Razmišljanje

Isus naučava, naviješta, ozdravlja, obilazi sela i gradove te vidi velika mnoštva ljudi koji hrle za Njim jer žele čuti Radosnu Vijest. U Svojoj brižnosti, Isus poziva učenike da mole Gospodara žetve da pozove radnike u Svoju žetvu. Zatim ih šalje, a prije toga im daje upute i vlast da čine znakove i čuda. Ovdje vidimo Isusovu brigu da ne uzmanjka pastira, koja traje do danas. Isus je taj koji poziva pastire, osluškujući glas svoga stada. I danas je isto. Prema tome, ovo treba postati i naša briga. Iz naših srca treba poteći vapaj i glas upućen Gospodaru žetve da ni danas ne uzmanjka onih koji će naviještati i raznositi Radosnu Vijest o Kraljevstvu Božjem. Zaboravljam li Isusov poziv da Ga molim za Pastire? H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)