Subota trećeg tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Došašće

Čitanja: Mal 3, 1-4. 23-24; Ps 24, 4-5ab. 8-9. 10 i 14; Lk 1, 57-66.


Evanđelje dana (Lk 1, 57-66)

„Rođenje Ivana Krstitelja“

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.
Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca — Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa: »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.
Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji god su čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu ruka Gospodnja bijaše s njime.


Razmišljanje

Poput mnogih starozavjetnih osoba, koje su imale važnu ulogu u povijesti našega spasenja, Ivana rada neplodna žena u dubokoj starosti. Elizabeta je jedna od nekoliko žena u Bibliji koje su začele i rodile dijete nakon godina neplodnosti, uz Saru, Rebeku, Anu i neimenovanu Samsonovu majku. Rođenje dugo očekivanog djeteta starijim roditeljima prilika je za veliku radost. Neočekivano se dogodilo. Osim Isusa i Marije, Ivan je jedina osoba čije rođenje slavimo kao i kraj njegova života. Dobiva novo ime jer Bog za njega ima posebnu misiju. I ja imam novo ime, svoje krsno ime. Ime Ivan na hebrejskom znači ‘Gospodin je milostiv’. Pokazao je Svoju dobrotu prema Elizabeti i Zahariji, ispunjavajući njihovu želju da imaju dijete. Razmislit ću o načinima na koje je bio ljubazan prema meni. Zamišljam da sam jedan od Elizabetinih rođaka koji dolazi proslaviti Ivanovo rođenje. I ja se pitam što će ovo dijete postati? Tada sebe pitam: Što postajem? Nikada nije kasno u životu početi iznova. S Bogom ništa nije nemoguće. Ispitujem vlastitu spremnost, ili možda njezin nedostatak, da se pokrenem kada je u pitanju moje životno poslanje. Molim se za pomoć oko ovoga. Danas moli za milost da svoju misiju izvršiš jednako vjerno kao što je Ivan svoju, makar cijena može biti velika. Κ. Μ.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)