Sv. Timotej i Tit, biskupi

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Timotej i Tit, biskupi
Spomendan

Čitanja: 2 Sam 11, 1-4a. 5-10a. 13-17; Ps 50, 3-4. 5-6ab. 6cd-7. 10-11; Mk 4, 26-34. ili spomendana 2 Tim 1, 1-8 ili Tit 1, 1-5; Ps 95, 1-2a. 2b-3. 7-8a. 10; Lk 10, 1-9.


Evanđelje dana (Lk 10, 1-9)

„Žetva je velika, ali radnika malo.“

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: » Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik svoje plaće. Ne prelazite iz kuće u kuću.«
»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje.’«


Razmišljanje

  • Sjest ću pored Isusovih nogu i slušati Njegove prispodobe o kraljevstvu Božjem. Ovo je Njegova omiljena tema. Često i rado se vraća na nju u Evanđelju, a tiče se moje vječnosti.
  • Božje Kraljevstvo već pulsira životom. Ipak, slabo je vidljivo poput sjemena u zemlji. Tiho i ponizno se razvija (rr. 26-27). Isus me želi podsjetiti da na svijetu postoji puno dobra koje dozrijeva danju i noću.
  • Razmislit ću o svojoj obitelji i zajednici. Zamolit ću Isusa da mi pomogne uočiti dobrotu koja klija u njima. Koje dobro primjećujem na svojim bližnjima? U kome mi je najteže uoči ti dobro? Što mi je lakše vidjeti: njihove dobre ili loše strane?
  • “Zemlja sama od sebe donosi plod…” (r. 28). Dobra zemlja daje dobre plodove. Razvoj mog duhovnog života ovisi o tome koliko iskorištavam dobra koja su u meni. Vjerujem li u to da sam dobro tlo? Koje dobro primjećujem u sebi?
  • Iščekivanje uroda zahtijeva vrijeme. Prvo se pojavljuje stabljika, tek kasnije puna zrnja u klasu (rr. 28-29). Duhovni rast zahtijeva od mene strpljenje i vjernost u malim stvarima. Znam li uživati u svakom dobru, plodu rada na sebi?
  • Isus me uvjerava da će vjernost u malome donijeti velike plodove. Zrno dobra skriva u sebi ogroman životni potencijal (rr. 30-32). U vrijeme u koje ne očekujemo pojavit će se plodovi vjernosti, dok će duhovna škrtost biti uzrok malog uroda.
  • Povjerit ću Isusu cijeli svoj život, i najmanje zrno dobra koje sam pronašao u sebi. Molit ću se jednostavnim zazivom: “Isuse, Ti si moje najveće dobro”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)