Subota četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 3, 4-13; Ps 119, 9-14; Mk 6, 30-34.


Evanđelje dana (Mk 6, 30-34)

„Bijahu kao ovce bez pastira.“

U ono vrijeme: Apostoli se skupiše oko Isusa i izvijestiše ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: »Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.« Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih.
Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati mnogočemu.


Razmišljanje

  • Na početku meditacije obratit ću pozornost na stanje svoga duha. Započet ću gorljivim molbom da za vrijeme molitve iskusim milosti odmora i radosti zbog susreta s Isusom.
  • Pristupiti ću Isusu skupa s apostolima. Slušat ću kako zauzeto razgovaraju o onome što su činili i naučavali (r. 30). Predočit ću si Rabija koji s ljubavlju pogledava prema meni, poziva da Mu i reknem nešto o sebi. Što bih želio reći Isusu?
  • Isus savršeno zna duhovno stanje svojih učenika, kao i moje. Potiče me da otiđem u pusti nju i odmorim se (r. 31). Postoji li u meni želja za pustinjom? Jesam li već isplanirao vrijeme za duhovne vježbe, dane formacije i odmaranja na osami?
  • “Otplovili lađom na samotno mjesto” (r. 32). Reagirali su na Isusovu riječ. Donijeli su odluku. Kako ja odgovaram na nadahnuća? Što mogu reći o sistematičnosti i odlučnosti u svom životu s Isusom?
  • Ne da se uvijek provesti u djelo ono što smo isplanirali. Vrijeme predviđeno za pustinju prekinuto je dolaskom mnoštva (r. 33). Potrebna nam je nutarnja budnost i pristanak da u svakoj situaciji iščitamo Božju volju.
  • Isus s ljubavlju prima one koji su Mu poremetili vrijeme odmora. Daruje im svoje vrijeme (r. 34). Kako se ja ponašam u takvim situacijama?
  • Na kraju meditacije reći ću Isusu o svojim ovogodišnjim planovima za odlazak na duhovne vježbe i odmor. Što sam isplanirao? Zamolit ću Isusa: “Povedi me u pustinju i nauči me odmarati!”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)