PETA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PETA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Job 7, 1-4. 6-7; Ps 147, 1-2. 3-4. 5-6; 1 Kor 9, 16-19. 22-23; Mk 1, 29-39.


Evanđelje dana (Mk 1, 29-39)

„Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti.“

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.
Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.
Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.


Razmišljanje

  • Kontemplirat ću Isusovu nježnost i osjetljivost u susretu s običnim ljudima. Predočit ću si Ga kako dolazi u Šimunovu i Andrijinu kuću i dirnut molbom ukućana ozdravlja Petrovu punicu (rr. 29-30). Vjerujem li da Isus suosjeća sa svime što se događa u mojoj kući?
  • “On pristupi, prihvati je za ruku i podiže” (r. 31). Ovih nekoliko riječi opisuje neobičnu Isusovu dobrotu. I ja, poput bolesne žene iz Šimunova doma, svakodnevno imam priliku doživjeti Njegovu iscjeljujuću blizinu. Isus želi da Ga za nju zamolim.
  • Prisjetit ću se trenutaka svoga života u kojima sam jasno iskusio kako me Isus prožima svojom nježnom dobrotom: prišao je, primio me za ruku, podigao… U tišini ću se klanjati Isusovoj dobroti, koju sam ja doživio.
  • Zamislit ću mnoštvo koje navečer dolazi k Isusu sa svojim bolesnima (rr. 32-34). Oni vjeruju da im Isus može pomoći. Za Njega nema neizlječive bolesti. On može pomoći svakome. Vjerujem li u to?
  • Ući ću među mnoštvo bolesnih ljudi da bi se skupa s njima probio bliže Isusu. Jesam li se u stanju uživjeti u osjećaje jednoga bolesnika i reći Isusu da mi je potreban? Koja je moja najveća rana? Što bih htio moliti Isusa?
  • Isus ustaje vrlo rano, “još za mraka” i odlazi na samotno mjesto da bi se molio iako Ga “svi traže” (rr. 35-37). Promatrat ću Isusa, koji u osami razgovara sa svojim Ocem.
  • Približit ću se Isusu, koji razgovara sa svojim Ocem. Zamolit ću Ga da me pouči dubljoj i nježnijoj vezi sa svojim Ocem. Dovest ću Mu sve one koji su me pogođeni raznim bolestima zamolili da ih poduprem molitvom. Izmolit ću s ljubavlju “Oče naš”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)