Srijeda petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 10, 1-10; Ps 36, 5-6. 30-31. 39-40; Mk 7, 14-23.


Evanđelje dana (Mk 7, 14-23)

„Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.“

Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.
Tko ima uši da čuje, neka čuje!«
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.
Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.
Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«


Razmišljanje

  • Obratiti ću pažnju na Isusa koji poziva k sebi mnoštvo. Dvaput ih poziva da Ga slušaju: “Poslušajte me svi i razumijte”; “Tko ima uši da čuje, neka čuje” (rr. 14.16).
  • Isus inzistira da slušam Njegovu riječ. Znam li slušati? Što mogu reći o svojoj meditaciji nad Božjom riječi? Postoji li u meni strast za slušanjem, razumijevanjem, istraživanjem dubina riječi? Što mi najviše priječi da slušam riječ i molim se riječju?
  • Isus mi skreće pozornost na moju nutrinu (rr. 15.20-21.23). Upozorava me na nečistoću koja se rada u srcu. Ona me može cijeloga onečistiti. Ono što “izlazi” iz mene otkriva pravo stanje moga srca.
  • Zastat ću na trenutak i razmisliti o svojim mislima, riječima, gestama i ponašanjima. Čega je u njima više: mira ili nemira, slobode ili robovanja, dobrote ili ljutnje?
  • Isus navodi razne “nečistoće” koje mogu biti skrivene u srcu (r. 21-22). Vodi me kroz ispit savjest koji mi pomaže istražiti pravo stanje moga srca. Zastat ću kod svake od ovih “nečistoća”. Molit ću Isusa da mi pomogne spoznati stanje moga srca.
  • Dok slušam “grijehe srca” koje nabraja Isus, pitat ću se koji od njih me najviše sputava? Koji me od njih najviše postiđuje i oduzima moj mir?
  • Molit ću Isusa da mi pomogne priviti moje srce k Njegovom. Predat ću mu ono što najviše prlja i uznemirava moju nutrinu. Ponavljat ću: “Isuse, vrati mi čisto srce!”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)