ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Lev 13, 1-2. 45-46; Ps 32, 1-2. 5. 11; 1 Kor 10, 31 – 11, 1; Mk 1, 40-45.

Titular: Uljanik, Zdenkovac − Gospa Lurdska – svetkovina.


Evanđelje dana (Mk 1, 40-45)

„I odmah nesta s njega gube i očisti se.“

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.


Razmišljanje

  • Pokušat ću se uživjeti u dramatičnu situaciju ovog gubavca (r. 40). On je neizlječivi bolesnik. Nema pravo dolaziti u kontakt sa zdravim ljudima. Odbačen je čak i od strane najbližih. Što mogu reći o svom odnosu prema članovima obitelji?
  • Prisjetit ću se situacija iz svoga života u kojima sam se osjećao stigmatiziran i odbačen poput gubavca. Kako je tada izgledala moja svakodnevica? Tko mi je pomogao? Jesam li razgovarao o tome s Isusom?
  • Zastat ću nad ponašanjem ovoga gubavca. On pada na koljena pred Isusa i traži ozdravljenje (r. 40). Sjetit ću se trenutaka svoga života kada sam jedinu utjehu i smiraj nalazio u Isusu. Kako su tada izgledale moje molitve? Jesam li se osjećao prihvaćenim od strane Isusa?
  • “Ako hoćeš, možeš me očistiti” (r. 40). Obratit ću pozornost na nevjerojatnu vjeru i slobodu ovoga gubavca. On je uvjeren da Isus može promijeniti njegovu tragičnu sudbinu i istovremeno ima hrabrosti reći: “Ako hoćeš…”. On ne iznuđuje od Isusa ozdravljenje. On apelira na Njegovu volju.
  • Zapitat ću se: Što mi je najteže? Što je to čega se najviše bojim, što mi se ne sviđa? Za što sam najviše vezan? Izreći ću to pred Isusom, dodavši: “Ako hoćeš, možeš to promijeniti, uzeti, ozdraviti…”. Osjećam li se slobodan iznutra, spreman prihvatiti ono što Isus odluči?
  • “I odmah nesta s njega gube” (r. 42). Osvijestit ću si s kako velikom snagom Isus može djelovati. Prizvat ću si u sjećanje najdragocjeniji trenutak svoga života, trenutak kada sam doživio Njegov dodir koji liječi. Što bih želio zamoliti Isusa u ovom trenutku?
  • U iskrenom razgovoru s Isusom past ću pred Njega na koljena poput gubavca iz Evanđelja i predati Mu svoj život. Molit ću Ga za duboku vjeru u dobrotu Njegove volje, ponavljat ću: “Ako hoćeš, možeš me očistiti…”.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)