Ponedjeljak šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Jak 1, 1-11; Ps 118, 67. 68. 71. 72. 75. 76; Mk 8, 11-13.


Evanđelje dana (Mk 8, 11-13)

„Zašto ovaj naraštaj traži znak?“

U ono vrijeme: Istupiše farizeji i počeše raspravljati s Isusom. Iskušavajući ga, zatraže od njega znak s neba. On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« Tada ih ostavi, ponovno uđe u lađu pa otiđe prijeko.


Razmišljanje

  • Farizeji prilaze Isusu. Pomno ću pratiti kako se ponašaju. Obratit ću pozornost na njihove riječi i strogi ton razgovora. Namjera im je iskušati Ga pa zahtijevaju od Njega znak (r. 11). Njihov odnos prema Isusu je hladan, nepošten i pretenciozan. Zatvoreni su i ne čuju ništa.
  • Što mogu reći o svojim susretima s Isusom? Zapitat ću sam sebe pred Isusom: Koje značajke primjećujem u svom odnosu s Isusom?
  • Ispisat ću si na ceduljice značajke koje dominiraju mojim odnosom prema Isusu. Izdvojit ću pozitivne na jednu, a negativne na drugu stranu. Koje od njih mi donose najviše radosti, a koje me ožalošćuju i sramote? Reći ću to Isusu.
  • “On uzdahnu iz sve duše…” (r. 12). Isus prodire duboko u nutrinu farizeja i silno Ga boli njihova neiskrenost i zatvorenost. Kad god njihova neiskrenost i zatvorenost. Kad god stanem pred Njim u molitvi, On već iz daljine proniče moje srce. Pati i uzdiše kada nisam u stanju stati pred Njega u jednostavnosti i istini.
  • Farizeji zahtijevaju poseban znak u trenutku kada je Isus po mnogim obližnjim mjestima učinio brojna čuda. Kada je srce hladno, neiskreno i zatvoreno nije u stanju primijetiti nikakav Božji znak.
  • Nedostatak bliskog odnosa s Isusom čini srce hladnim i zatvara oči na znakove Njegove snage i dobrote. Isus ne pruža farizejima dodatne znakove koje traže. Oni se moraju naučiti prepoznati one koji se događaju u običnom situacijama, među običnim ljudima.
  • Molit ću Isusa za dar jednostavnog i iskrenog srca, otvorenog na znakove Njegove moći i dobrote u običnim, svakodnevnim situacijama. Zahvalit ću Mu za sva čuda koja je učinio u mom osobnom životu i molit ću Ga da mi pomogne da ih još jasnije vidim i da im se radujem.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)