Utorak šestog tjedna kroz godinu

Flamanska škola, Čudo kruhova i riba, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Jak 1, 12-18; Ps 93, 12-13a. 14-15. 18-19; Mk 8, 14-21.


Evanđelje dana (Mk 8, 14-21)

„Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!“

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete? Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«


Razmišljanje

  • Današnje Isusove riječi zvuče vrlo radikalno i nedvosmisleno. Pozivaju me da uvidim svoju zrelost u odnosu s Isusom. Obratit ću se Duhu Svetomu gorljivom molitvom da mi se pomogne cijelim srcem otvoriti na evanđeosku poruku.
  • Ući ću u lađu s Isusom i učenicima. Primijetit ću nervozne reakcije apostola nakon što uvidaju da su ponijeli premalo kruha. Isus zna za njihov nemir. Želi da se distanciraju od svojih briga.
  • Koja briga danas zauzima najviše prostora u mom srcu i umu? Znam li se distancirati od svojih problema? Ne gubim li previše životne energije na drugorazredne stvari?
  • Nedostatak kruha prerasta u ogroman problem, tako da oni jedino o tome raspravljaju među sobom. Isusa su isključili iz razgovora, a On je upravo maloprije učinio čudo umnažanja kruhova. Zastat ću i razmisliti o stavovima svoje obitelji i zajednice u situacijama kada se pojavljuju poteškoće. Kako ih rješavamo? Uvodimo li Isusa u njih? Tražimo li svjetlo u molitvi? Predajemo li se Božjoj providnosti?
  • Isus učenicima skreće pozornost na njihovu nezrelost i način na koji proživljavaju trivijalne probleme: “ne shvaćate”; “ne razumijete”; “ne vidite”; “ne čujete”. Zastat ću dulje kod svakog od ovih stavova. Koji se od njih najviše očituje u meni u trenutku kada nastupa kriza? Tražim li u takvim trenucima svjetlo kod Isusa?

    Isus želi da se vratim u životne situacije u kojima sam iskusio Njegovo čudesno djelovanje. Razmotrit ću ga. Završit ću molitvom srca kojoj ću se vraćati tijekom dana: “Isuse, Tebi predajem svaku svoju brigu!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)